Karácsony

2021.12.25. 08:50

Jézus születését ünnepli a világ

Karácsonykor Jézus Krisztus születésére emlékezik a keresztény világ. A Megváltó világrajövetele mellett az is nagyon fontos a nógrádiak számára ezen az ünnepen, hogy ilyenkor több időt tölthetnek a családjukkal.

Gubányi Patrik

Forrás: Shutterstock

Karácsony a kereszténység második legnagyobb, legelterjedtebb ünnepe a húsvét után. Ilyenkor Jézus születésére emlékeznek az emberek, összegyűlik a család apraja-nagyja. A magyar karácsony szót a hivatalos nyelvészet a szláv korcun – átlépő – szóból származtatja, a szó arra utal, amikor a Nap átlépi a téli napfordulót, s újból hosszabbodni kezdenek a nappalok. 

Karácsony a szeretet, az öröm, a békesség, és természetesen a család ünnepe, amelyet a Föld minden részén, szinte mindenki megtart. A kereszténység tanítása szerint Jézus Krisztus Szűz Máriától született Betlehemben, ez az üdvtörténet központi eseménye, amely az egész világon az elfogadott időszámítás kezdőpontja, ehhez viszonyítják a történelem eseményeit. Karácsonyt megelőzi a négyhetes advent – Úrjövet –, ennek első vasárnapjával kezdődik az egyházi év. 

Jézus születéséhez több hagyomány is kapcsolódik. Ilyen a jászol állítása, ami Assisi Szent Ferenc nevéhez fűződik, aki 1223-ban a greccioi erdőben az éjféli misére egy barlangot rendezett be. Már a kezdetektől szokás volt egymást megajándékozni, ennek előzménye a római újévi ajándék. A karácsony a reformáció után vált igazi családi ünneppé, amelynek csak a múlt században lett egyik központi eleme a karácsonyfa és az ajándékozás. 

A karácsonyfa állítása az evangélikus német gyakorlatból ered, ez a hagyomány még háromszáz éves sincs. Magyarországon a 19. század közepe táján főúri családok állítottak először fenyőt, majd a városi közösségek körében terjedt el. A falvakba a 19. század végére került elő a fenyőfaállítás szokása. 

A múlt század végén a Nógrád megyei Terényben élő szokás volt, hogy szenteste az asszonyok házról–házra járva énekeltek az ablakok alatt áldott ünnepeket kívánva. A háziak süteménnyel és almával vendégelték meg a koledálókat, vagyis az adományokat gyűjtőket. 

A palócok legismertebb karácsonyváró ünnepe a Luca-nap, amikor elkészítik Luca székét. A mondás úgy tartja, hogy a szentestén az éjféli misén a székre felállva megláthatták a boszorkányt. A lányok a kifőtt gombócba rejtett papírdarabokból tudták meg, hogy ki lesz életük párja. A betlehemes legények pedig házról-házra jártak és bemutatták a saját kezűleg készített karácsonyi játékaikat. 

Megkérdeztük: Mit jelent Önnek a karácsony?

Belány Viktória: – A karácsony nekem és a családnak a feltétel nélküli szeretet jelképe. Ekkor együtt a család, a közös sütés-főzés mindig jó hangulatban telik, főleg, ha ünnepi slágereket hallgatunk közben. Azután pedig karácsonyi filmeket nézünk, nekem és a gyerekemnek a „Reszkessetek betörők!” a nagy kedvencünk, enélkül már nem is lenne nálunk igazi az ünnep. 

Langa Gyula: – Nálunk az ünnepek szűkebb családi körben fognak telni, próbáljuk betartani a járványügyi előírásokat. A karácsony számunkra a mindent jelenti, a családot. Amikor minőségi időt tudunk együtt tölteni, akkor minél több közös programot szervezünk, az egyik ilyen, hogy minden év karácsonyán közösen leülünk és megnézzük a tévében a szentmisét. 

Czakó Zoltánné: –Az ünnep a szereteté. Szenteste általában betlehemes dalokat hallgatunk, egyszerűen imádjuk ezeket a dallamokat, meghozzák az ünnepi hangulatot. Karácsonykor a legmeghatóbb, hogy a gyerekek kézzel készített ajándékkal jutalmaznak meg. Ezek általában olyan rajzok, amivel kifejezik, hogy mennyire szeretnek. Ennél értékesebb ajándékot nem is kaphatnék. 

Címkék#karácsony
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában