Templomban

2021.12.19. 11:06

Erősödhetnek a közösségek a nógrádi egyházi fejlesztéseknek köszönhetően

Az elmúlt időszakban szinte teljesen megújult a cserhát­szentiváni plébánia épülete, azonban a fejlesztéseknek még nincs vége. A következő időszakban pályázati támogatásból az épületet körülvevő terület közösségi térré alakul, korszerűsödik a templom épülete, és egyéb beruházások is várhatóak. Mindez a helyi értékek megtartását, a közösségek erősítését célozza.

Gulyás Edina

Bokros Levente atya szerint fontos, hogy a térségben élők jobban megismerjék egymást

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Az elmúlt két esztendő leforgása alatt közel 90 millió forintos pályázati támogatással gazdagodott Cserhátszentiván és a környező falvak egyházi közössége. A Magyar Falu Program támogatásával tavaly 19 millióból újult meg a plébánia épülete. 

– Bokros Levente atya 2019-ben érkezett a településre, az akkor már évek óta üresen álló ingatlan korszerűsítése égető volt. Az elnyert összegből megtörtént a nyílászárók cseréje, a homlokzat és a tető szigetelése, továbbá kiépült a napelem-rendszer is – tájékoztatott dr. Garbaisz Krisztina, pályázati koordinátor, hozzátéve: – Azonban nem csupán az épület megújítása volt a cél, folyamatosan olyan közösségi terek kialakítására törekszünk, ahová szívesen eljönnek a helyiek és a látogatók. Ezt a célt szolgálja, hogy az eszközbeszerzésre fordítható összegből hangosító- és kivetítőberendezést, valamint vásznat is vásároltunk, amelynek segítségével a miseszöveget és az egyházi énekeket lehet megjeleníteni. 

Mint mondta, komplex fejlesztésben gondolkodtak, ezért idén a fenti programban újabb támogatási kérelmeket nyújtottak be. Eszközbeszerzésre további kétmillió forintot kaptak, ebből egy mobil orgonát vásároltak. A plébánia tetőfelújítására és az épület körüli régi romos ólak renoválására újabb 25 millió forintot fordíthatnak. Az összegből egy nagyobb fedett filagóriát alakítanak ki a kertben, ahol a szentmisét követően még elidőzhetnek a hívek. A korábban állatok tartására használt építményekből pedig mellékhelyiségek lesznek. A munkák a tervek szerint tavasszal kezdődnek. 

– Mivel nemcsak Cserhátszentivánon, hanem további öt településen, köztük Garábon is szolgálok, így itt is éltünk a Magyar Falu Program lehetőségeivel. Egyházi közösségi tér fejlesztésére további 25 millió forintot fordíthatunk, amiből terveink szerint Garábon egy ingatlan megvásárlásával és korszerűsítésével alakítanánk ki közösségi teret a helyieknek, illetve a környékbeli településeken élőknek – fogalmazott Bokros Levente. – Fontos, hogy a térségben élők jobban megismerjék egymást, lehetőségük legyen együtt lenni. Reményeink szerint a garábi megújult épületbe látogatók közösen készülhetnek az ünnepekre. Mézeskalácsot süthetnek, adventi koszorút készíthetnek, vagy akár filmeket is nézhetnek. 

Fontos megőrizni a települések értékeit, hagyományait
Forrás: L.B. / NMH

Mint mondta, életre hívták a Szent Kristóf Zarándok Hagyományőrző Ifjúsági és Képzési Egyesületet, amelynek szintén az a célja, hogy kimozdítsa a gyerekeket és a családokat a szobákból, a technikai eszközök elől. Ezek helyett változatos programokat, kellemes időtöltést, pezsgő kulturális életet kínálnának. A térségen vezet keresztül az Országos Kéktúra útvonal, ez további lehetőségeket jelent. A helyieket is szeretnék megmozgatni, velük és az itt működő vállalkozásokkal karöltve lelket lehetne lehelni ezekbe az apró, de gyönyörű falvakba. 

– A Magyar Falu Program szellemiségével teljesen egyetértünk. Azzal összhangban úgy véljük: a legfontosabb feladat megőrizni a települések értékeit, és helyben kell tartani a fiatalokat – veszi át a szót dr. Garbaisz Krisztina. – Az sem utolsó szempont, hogy ha az ország más pontjairól ide vonzzuk a vendégeket, azzal a megye gazdaságát is felpezsdíthetjük. 
 

A mai értékvesztett világban a hit adhat valódi kapaszkodót az embernek

A koronavírus megrázta a helyi közösségeket. Sokan bezárkóztak, elvesztették az emberi kapcsolataikat. Azonban vannak nagyon jó kezdeményezések, amelyek az élet újbóli beindítását segítik. Felsőtoldon adventi gyertyagyújtást szerveztek, forralt borral, teával, süteménnyel kínálták a résztvevőket – fogalmazott Bokros Levente. 
Dr. Garbaisz Krisztina azt hangsúlyozta: a mai értékvesztett világban a hit, az emberi közösségek adnak megtartóerőt, kapaszkodót és fényt. Ezért érdemes önzetlenül és érdek nélkül mindent megtenni a helyiekért. – A következő évi magyar falus pályázatokat már idén de­cemberben kiírják. Amennyiben azok között találunk olyan lehetőséget, amit érdemes megvalósítani, akkor újabb fejlesztésekre fogjuk beadni a támogatási kérelmünket. Ezeknek a projekteknek a lebonyolítása rengeteg munkával jár, azonban eddig azt tapasztaltuk: mindig jó embereket, kivitelezőket sikerült megismernünk a fejlesztések kapcsán. Úgy vélem, ehhez Isten kegyelme segített hozzá – zárta szavait a szakember. 

Címkék#vallás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában