Segítség

2021.12.09. 18:36

Együttműködési megállapodást kötöttek a hátrányos helyzetű nógrádi fiatalokért

Adventi forgatag színesítette az iskolai életet csütörtökön a Fáy András Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban.

Veres Edina

Megállapodás aláírásával koronázták meg az együttműködés

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok) szervezésében megvalósuló rendezvény célja, hogy az ünnepre hangolódással egybekötve jobban megismerjék egymást azok a nógrádi civil, karitatív, oktatási és önkormányzati szereplők, akik közreműködhetnek a Gandhi-modell bátonyterenyei bevezetésében. A program során az oktatási intézmény fenntartója, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. és a Nógrád Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat együttműködési megállapodást kötött.

Dr. Korcsog Tamás, ez előbbi szervezet ügyvezető igazgatója elmondta: a megállapodás kettős célt szolgál.

– Az egyik, hogy a NeRok rendezvényein belül külön kulturális és szakmai eseményeket, például nyári táborokat, szervezzünk közösen. A másik, hogy az együttműködésünkkel elősegítsük a technikum tanulói létszámának növekedését – fejtette ki dr. Korcsog Tamás.

Szőrös Vilmos, a Nógrád Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének véleménye szerint a nógrádi roma és hátrányos helyzetű gyermekek fejlődését és előrejutását nagy mértékben támogatja majd az együttműködés, amelynek köszönhetően egy országosan is példaértékű oktatási tevékenység veheti kezdetét. 

Hozzátette: a megállapodás létrejöttében kiemelt szerepet játszott Jakus László, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület vezetője, hiszen az ő közbenjárásának köszönhető, hogy megismerte a Gandhi Gimnázium KHNP Kft. vezetőit.

Jakus László elmondta, hogy szívügyükként tekintenek a Gandhi-modellre és örömmel fogadták, hogy immár szűkebb hazánkban is van egy intézet, amelyik csatlakozott hozzá. A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület Mohorán egy tanodát működtet, a bátonyterenyei eseményre pedig a cserhátsurányi partnerintézetükből érkeztek diákok.

A Fáyban zajló adventi események forgatagában a fiatalok Oláh Gergővel is találkozhattak. Az énekes nem csak dalokkal érkezett a tanulókhoz, hanem örömmel osztott meg velük önismereti és pályaorientációs tanácsokat.

Az eseményre a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos is ellátogatott. Sztojka Attila a roma közösség sokszínűségével kapcsolatban kifejtette, hogy a Gandhi-modell Pécsett történő bevezetése komoly lendületet adott az ott élő roma értelmiségnek. A kormánybiztos hisz abban, hogy nyolc-tíz év múlva a Fáy által is sok hátrányos helyzetű, roma értelmiségi emberrel gazdagodhat hazánk.

– Véleményem szerint a bátonyterenyei oktatási intézményben, illetve a megyében elindult intézkedések azt mutatják, hogy az együttműködésben és nem a megosztottságban vagyunk érdekeltek – fogalmazott Sztojak Attila, aki ezután Becsó Zsolt országgyűlési képviselővel és Nagy-Majdon Józseffel, Bátonyterenye polgármesterével ajándékot adott át azoknak a cserhátsurányi tanulóknak, akik A cigányság ma Európában – Sokszínű nemzetiség című fotópályázaton neveztek alkotásaikkal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában