Mellékhatások

2021.12.13. 06:50

Egészségük kárára spórolnak a Nógrád megyeiek a különféle gyógyszerek árán

Egyre jellemzőbb, hogy spórolnak a betegek a gyógyszereken. Sok nógrádi is tévesen azt gondolja, hogy nem eshet baja, ha egy kis szünetet tart az orvosságok alkalmazása közben és megtakarítja annak az árát.

Fodor Orsolya

A felírt gyógyszereket rendszeresen ki kell váltani Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egyre jellemzőbbé válik, hogy spórolnak a betegek a gyógyszereken, pedig a legtöbb esetben a pirulák rendszeres szedése az, ami javítana azokon a panaszokon, amelyekre az orvos felírta a különböző szereket. 

Dr. Balogh Botond, Héhalom háziorvosa elmondta, hogy leginkább az orvosságok emelkedő ára okozza azt a problémát, hogy sokan nem szedik kellő gyakorisággal a számukra felírt készítményeket. 

– Egy háziorvos úgy veszi észre leginkább, hogy a páciensek nem tartják be az utasítást a gyógyszerszedést illetően, ha megnézi a betegei leleteit. A kezelés szüneteltetésével ugyanis a paraméterek kimozdulnak a normál állapotból, és ez kellemetlen tünetekhez vezethet – fogalmazott a házi­orvos. 

Hozzátette: logikus, hogy ha valaki a vérnyomáscsökkentőt nem szedi az orvos által meghatározott módon, akkor ingadozni fog a vérnyomása, de ha például a hangulatjavítót hagyja el, akkor levertté válik és rosszkedvű lesz, de épp ilyen a magas vércukorszintre felírt gyógyszerek mellőzésének hatása is. 

Mint mondta, a krónikus problémákat kezelő szereket állandó jelleggel kell szedni, hogy kifejthessék a hatásukat. Az akut gondoknál sokszor előkerülnek az antibiotikumok, amit csak rövid ideig szabad alkalmazni, és mindenképpen az orvosnak kell döntenie a fajtájáról és az adagolásáról. 

– Szomorú, hogy sokan nem veszik elég komolyan az antibiotikumok használatának kockázatát, és bevesznek bármilyen fajtát, ha betegnek érzik magukat. Amellett hogy ez allergiás rohamot okozhat, számos más tünettel is kell számolnia annak, aki indokolatlanul nyúl a gyógyszerek ezen típusához. Tudni kell, hogy ezek az orvosságok csak bakteriális fertőzések esetén hatásosak, a vírusokkal szemben nem érnek semmit, sőt még a szervezetet is legyengíthetik, ha nem megfelelő módon alkalmazza azokat valaki – árulta el dr. Balogh Botond. 

Lényeges hangsúlyozni az orvosságok feltüntetett szavatosságát is, mert az is előfordul, hogy valaki a lejárata után veszi be azokat. Nem véletlenül van feltüntetve a csomagoláson az a dátum, amely után már nem alkalmas arra, hogy betöltse az eredeti célját. Éppúgy, mint az ételek, az orvosságok is megromlanak, csak nem mennek át olyan látványos változáson, mint az ennivaló. A különböző kellemetlen mellékhatásokon túl a lejárt szereknél előfordulhat, hogy egyáltalán nem fejtik ki azt a hatást, amit remél a használója. Az egészség nem játék, és felelőtlenség régi orvosságokkal kísérletezni bárkinek is, ha az orvosa szakszerű tanáccsal és a jó gyógyszerrel láthatja el. 

Dr. Koncz Ferenc bátonyterenyei gyógyszerész elmondta, hogy bizonyos termékek vásárlása esetén megkérdezik a vevőket, hogy milyen problémát szeretnének orvosolni a készítménnyel. Szükség esetén tanácsokkal látják el a betegeket, vagy elküldik orvosi vizsgálatra, hogy a legjobb kezelést kaphassák. 

 

Oda kell figyelni a vitaminpótlásra

Mint arról beszámoltunk: a szakemberek meghatározták, hogy mennyi D-vitaminra van szükségük a koronavírusos betegeknek. A Semmelweis Egyetem tájékoztatása szerint a téli időszakban érdemes a pótlásról gondoskodnunk, de hogy mennyi a javasolt adag a koronavírusos betegség esetén, arról új ajánlást fogalmaztak meg. Eszerint a szükséges mennyiségű vitamint, amely egészséges felnőttnél 2000 nemzetközi egység, akár heti egy alkalommal 14 ezer vitaminegységben vagy havi egyszeri adagban 60 ezer egységben is lehet pótolni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában