Autósok

2021.12.08. 09:18

A nógrádi szakemberek szerint nem érdemes halogatni a műszaki vizsgát

Bár a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt nem kötelező elvinni a járműveket a kétévente esedékes műszaki vizsgára, nem árt, ha mégis megtesszük, hiszen a közlekedés biztonsága mindenki számára lényeges kell hogy legyen. Aki mégis elmulasztja, egy baleset után számolhat azzal, hogy a biztosító nem téríti meg a keletkezett kárt, akkor sem, ha nem volt vétkes a sofőr.

Fodor Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: Hegedus Mark

Mint köztudott, a magyar hatóság által kiállított, országunkban hatályos, de lejáró hivatalos okmányok még 60 napig érvényesek lesznek akkor is, ha megszűnik a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet. Ez vonatkozik a kétévente esedékes műszaki vizsga érvényességi idejét igazoló dokumentumra is, vagyis az autótulajdonosok dönthetnek úgy is, hogy elhalasztják a járművük átvizsgálását. Szerencsére a legtöbben felelősségteljesen gondolkodnak.

Fogarasi Ferenc, az egyik salgótarjáni vizsgaállomás vezetője portálunknak elmondta: rendszeresen érkeznek hozzájuk a kocsik, csak néhány nappal az időpontkérés után tudják fogadni az ügyfeleket.

– Akadnak, akik mérlegelik, hogy elvigyék-e vizsgázni az autójukat, most, hogy úgymond nem muszáj, de ők vannak kevesebben. Az egyik bejelentkező kuncsaftunktól például azt hallottuk, hogy részese volt egy közlekedési balesetnek, és az autójának a műszaki vizsgája régebbi volt, mint kétéves, így nem biztos, hogy fizet neki a biztosító. Azt nem részletezte, hogy csak ő aggódott-e emiatt, vagy a biztosítónál volt ebből probléma, mindenesetre számíthat a papír egy ilyen helyzetben – fejtette ki Fogarasi Ferenc.

Ahogy a téligumi sem kötelező, úgy most a friss vizsga sem, de ha hóban valakinek nyárigumija van és úgy szenved balesetet, a biztosítót érdekelni fogja az abroncs fajtája, akkor is, ha teljesen vétlen volt a sofőr.

Egy neve elhallgatását kérő autókereskedő portálunknak azt mondta, hogy több esettel is találkozott az elmúlt hónapokban, amikor a régi műszaki vizsgák elhalasztása miatt nem fizetett a biztosító, holott néhány esetben vétlenek voltak a sofőrök a balesetben. A rendőrség ugyan nem büntet, ha nem visszük időben vizsgáztatni a járművet, ahogy a nyárigumiért sem télen, de karambol esetén sokat számíthat a téli abroncs és a friss igazolás a jó műszaki állapotról.

A szakemberek úgy vélik, azért találták ki a kétévente kötelező vizsgálatot, mert ez szükséges a biztonságos közlekedéshez. Sajnos nem mindenki veszi ezt komolyan, de pontos információ nincs arról, hogy hányan halogatják az autójuk levizsgáztatását.

– Mindennap jócskán van munkánk így is, de ha újra kötelező lesz a friss papír, meg fog sokszorozódni a jelenlegi háromnapos várakozási idő – mondta Fogarasi Ferenc.

Megkerestünk egy biztosítótársaságot azzal a kérdéssel, hogy baleset esetén mennyire számít a friss műszaki vizsga. Az egyik munkatársuk név nélkül elárulta, törvény fogalmazza meg, hogy a járműveknek műszakilag alkalmasnak kell lenniük a közúti közlekedésre, és ezt a vizsgát kétévente meg kell újítani. Aki ennél régebbi papírral rendelkezik és karambolozik, annak gondja akadhat a biztosítójával.

Az ügyintéző szerint sokakat fog érinteni ez a probléma, ha hó esik és csúszósabbá válnak az utak.

Sok a bukás a rossz karosszéria miatt

Fogarasi Ferencnek, egy salgótarjáni műszakivizsga-állomás vezetőjének az a meglátása, hogy a legtöbb autó, amit nem találnak alkalmasnak a közúti közlekedésre, karosszériagondokkal küzd.

– Sok az olyan jármű, ami elkezd rohadni. Mivel a fő tartóelem a karosszéria – például a küszöb –, annak megfelelő állapotban kell lennie ahhoz, hogy alkalmasnak találjuk a gépkocsit. Ha ezzel gond van, az épp akkora probléma, mintha nem fognának a fékek az autón. Talán amiatt is egyre nehezebb az ilyen hibák javítása, mert kevés a megyeszékhelyen a karosszérialakatos – mondta.

Fogarasi Ferenc hozzátette: változó, hogy milyen korú autók kezdenek rohadni. A régebbi magyarországiak például jobb állapotban vannak, mint az Ausztriából származók. Hazánkban nem teszi tönkre annyira az utakra szórt síkosságmentesítő só a járműveket, mint nyugatabbra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában