közgyűlés

2021.11.24. 14:06

Városatyák elé kerül Salgótarján idei költségvetése

A háromnegyed éves adatok szerint 6 milliárd 634 millió forint működési bevétel mellett 4 milliárd 650 millió forint működési kiadása volt Salgótarján költségvetésének. Az utolsó negyedévre így a korábbi éveket meghaladó, közel 2 milliárd forintos pozitív működési egyenleggel fordult rá a megyeszékhely.

Kéri István

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A város közgyűlése november 25-i ülésén tárgyalja majd a költségvetés helyzetét. A már nyilvános előterjesztésből kiderült, hogy a 2 milliárd forintos pozitív egyenleg még nem tartalmazza a megyeszékhely önkormányzatának a Belügyminisztérium részéről megítélt 203 millió forint külön támogatást.

A salgótarjáni költségvetésnek szeptember végéig nem volt szüksége éven belüli likviditási hitelre, továbbá 1 milliárd 622 millió forint adóbevétel folyt be a város költségvetésébe. Ugyanakkor a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatásai miatt vannak ezt a tételt pillanatnyilag csökkentő és növelő tényezők is. Egyrészről tartalmaz olyan idei befizetéseket, melyeket a közepesen nagy cégeknek egy rendeletmódosítás miatt elég volt idén befizetni. Másrészről a helyi iparűzési adó az idei évre 1 százalékra mérséklődött.

Az ezt elrendelő kormányhatározat szerint idén minden olyan településen 1 százalékos a helyi adó, ahol ez alapesetben ettől magasabb lenne. Ez a könnyítés a legnagyobb cégeken kívül minden társaságra vonatkozik, Salgótarjánban így alig lehet néhány adózó, mely nem tud élni a lehetőséggel.

A vállalkozások az év elején nyilatkozhattak arról, hogy élni kívánnak-e a kedvezménnyel. Amelyek ezt megtették, már csökkentve fizették be kötelezettségeiket. Viszont amely érintettek erről nem nyilatkoztak február végén, azok jövő tavasszal vonnak majd szummát az önkormányzattal. Várhatóan nem lesz meghatározó azon vállalkozások száma, akiknek emiatt idén „túlfizetése” volt az önkormányzat felé. A helyi adókból befolyt összeg az elmúlt tíz év legmagasabb arányát mutatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában