movember

2021.11.23. 13:50

Sokkal több nógrádi férfit visz el a prosztatarák az országos átlagnál

Az ősz utolsó hónapjában évek óta a férfi-egészségtudatosság áll a központban: ha november, akkor Movember! Magyarország 2009-ben kapcsolódott az Ausztráliából indított, napjainkra már az egész világot megmozgató kampányhoz. A jó ügy zászlaja alatt szolgál a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete is, a közösség különböző helyi programokkal irányítja a figyelmet a férfibajok megelőzésére és elkerülésének lehetőségére.

Veres Edina

20201105 Gyula Virtuális bajusz viselésével kapcsolódik az Almásy-kastély a Movember mozgalomhoz. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A Movember mozgalom nyomán a Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület – szakemberek bevonásával – idén is meghirdette a 10 Ezer Lépés Programot a férfibajok elleni küzdelem jegyében. Kreicsi Mária, a liga salgótarjáni alapszervezetének elnöke elmondta: évente 4500 új prosztatarák-diagnózist állítanak fel az orvosok hazánkban. Jelenleg hozzávetőleg húszezer prosztatarákos férfi él Magyarországon.

– Ez az adat, pont mint az emlőrákos betegek száma, sajnos növekvő tendenciát mutat. Ugyanakkor jó hír, hogy ezzel szemben az elhunytak száma – mindkét betegség esetében – csökken. Amíg tíz évvel ezelőtt kétezer, addig napjainkban 1400 férfit veszítünk el prosztatarák miatt. Az adatokban tapasztalható csökkenés egyebek mellett a diagnosztikai és a terápiás módszerek fejlődésének köszönhető – mondta Kreicsi Mária, aki azt is hozzátette: idén a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban rendeztek figyelemfelkeltő programot Lépéselőny a rákkal szemben címmel.

Kreicsi Mária beszámolt arról is, hogy a program részeként PSA-szűrést is biztosítottak. Az ingyenes szűrés és kockázatfelmérés lehetőségével csupán 30-an éltek, holott a szervezők akár száz érdeklődő érkezésére is felkészülek.

A rendezvényre két vendég érkezett a Péterfy Sándor utcai kórházból, dr. Beöthe Tamás uroonkológus főorvos és dr. Fazekas Fruzsina rezidens.

A főorvos a vizsgálat részvételi adataival kapcsolatban megjegyezte: egy boltban elég egy terméket leárazni, és hosszú sorok fognak kígyózni a bejárat előtt. Sajnos az ingyenes vizsgálattal kapcsolatban nem ez volt a tapasztalat.

– A daganatos megbetegedések között a prosztatarák a második leggyakoribb halálok a férfiaknál. Mi, orvosok teszünk azért, hogy a pácienseket megtaláljuk és meggyógyítsuk, ugyanakkor az is kiemelten fontos, hogy a férfiak apróságokkal is rengeteget tudnak tenni a megelőzésért. Természetesen ezen a téren élvonalban jár a szűrővizsgálatokon való részvétel, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás – hangsúlyozta dr. Beöthe Tamás.

Hozzátette: Nógrádban magas a későn felfedezett daganatos megbetegedések száma, így a halálozási arány is.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal honlapján elérhető legfrissebb népegészségügyi jelentés szerint a 15–64 éves férfiak esetében az országosnál 37 százalékkal több férfi veszti életét szűkebb hazánkban a prosztatarák miatt. Dr. Beöthe Tamás szerint a kedvezőtlen adatok nem a rosszabb lakókörnyezet miatt vannak, hanem azért, mert a nógrádi férfiak túl későn fordulnak orvoshoz.

Vérvétel segíti a korai felismerést

Dr. Beöthe Tamás uroonkológus főorvos a szűrésekről kifejtette: prosztatarák esetében a vizsgálatot sokkal célszerűbb korai felismerésnek nevezni.

– Teljes tünetmentesség esetén az évenkénti vizsgálatot ötvenéves kortól célszerű elkezdeni. Amennyiben volt a családban prosztatarákos megbetegedés, akkor 45 éves kortól ajánlott a célzott ellenőrzéseken részt venni. Ennek a legelső lépése egy laboratóriumi vérvétel, amellyel az úgynevezett PSA – azaz prosztata specifikus antigén – szintet határozzák meg. Ezt minden férfi számára javaslom, még azoknak is, akik azt mondják, hogy hozzájuk nem érhet urológus – hangsúlyozta a főorvos. A szakorvosok a laboreredmény függvényében döntik el, hogy szükségesnek találják-e a prosztata végbélen keresztül való vizsgálatát, illetve az ultrahangos vizsgálat elvégzését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában