a múlt nyomában

2021.11.20. 10:46

Rézkori és vaskori kultúra nyomait fedezték fel Szurdokpüspökiben

A szakemberek két régészeti korszak nyomaira bukkantak az ipari parknál végzett földmunkák során, ahol többek között egy 2300 éves épület maradványa is előkerült. A munkálatok nyáron kezdődtek és mindössze két hétig tartottak – egyebek mellett erről is szó esett a napokban Tóth Krisztián régész, Régészeti kalandozások című előadásán, a Dornyay Béla Múzeumban.

K. K.

xxx

Forrás: Beküldött

A szakemberek az ásatás során a rézkorból számos kerámiatöredéket, pattintott kőből készült szerszámokat – köztük egy fúrót és egy réz árt –, valamint oszlophelyeket és állatcsontokat is találtak. Tóth Krisztián, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum régésze szerint a leletekből arra lehet következtetni, hogy a feltárási területen egykor egy rézkori ház állhatott.

Hozzátette: tavaly Csécsén szintén hasonló rézkori leletek kerültek elő, így egyre több értékes információ áll rendelkezésükre az egykoron itt élő emberek életmódjával kapcsolatban.

Rézkori és vaskori kultúrából származó eszközöket is találtak a régészek
Fotó: Beküldött

Ezen felül a feltárással érintett területen két vaskori, a kelta időszakból származó épület maradványai is előkerültek, melyek közül az egyiket, a kivitelezőnek köszönhetően sikerült teljes mértékben feltárni a múzeum régészeinek.

– Az épületben láthatóan akkoriban tűz pusztíthatott. Az erősen faszenes, égett betöltésben egy szövőszék nehezékeit őrizte meg az idő, amely alkalmatosság minden bizonnyal itt állhatott. Ezen kívül több orsógomb is előkerült a számos kerámiatöredék társaságában – ismertette Tóth Krisztián.

A régész hozzáfűzte, hogy az épület közepén több, kisebb oszlophelyet is találtak, valamint egy mélyedést, melyen őrlőkövek voltak. Ebből arra lehet következtetni, hogy itt egy olyan eszköz állhatott, amely régen a gabona őrlésére volt alkalmas.

Tóth Krisztián szerint érdekes belegondolni, hogy egy olyan 2300 éves épület padlóját taposták, ahol hajdanán az asszonyok fontak, szőttek, őrölték a gabonát és megbeszélték az élet nagy dolgait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában