palóc lakóház

2021.11.08. 06:50

Régi épületet mentettek meg Jobbágyiban, új tájház lett belőle

Tájházat adtak át Jobbágyiban nemrég: az épület és a kiállítás már korábban elkészült, mintegy ötven helyi ember összefogásával, de a megnyitóra kivárták a legmegfelelőbb, ünnepi alkalmat. A beruházásnak a tervek szerint folytatása is lesz.

Faragó Zoltán

Schoblocher István a régi lakóház eredeti állapotokat idéző tisztaszobájában Fotó: Faragó Zoltán

A község központjában, az Apponyi Albert és a Rózsa út sarkán régi vályogház áll, még valamikor az 1800-as években épülhetett. Őrzi az elmúlt idők hangulatát, az udvar gyepes, a hátsó szomszéd felé vályogfal zárja le a kilátást, a közeli 21-es számú főút zaja már nem hallatszik ide.

Schoblocher István, a település polgármestere a helyszínen portálunknak elmondta: az önkormányzat még az előző ciklusban a költségvetéséből vásárolta meg az épületet, a felújítást is önerőből végezték.

– A közmunkaprogramban készült a beruházás, volt szakember is a foglalkoztatottak között – mondta, miközben felmentünk a tornácra. – A munkákhoz régi téglákat is beszereztünk, ezeket háromfelé vágták, így rakták le padlóburkolatnak.

Schoblocher István a régi lakóház eredeti állapotokat idéző tisztaszobájában
Fotó: Faragó Zoltán, NMH

Az épület régi, háromosztatú palóc lakóház, a tornácról a konyhába lépünk. Az utca felé a tisztaszoba vagy, ahogy sok környékbeli településen mondták: az első ház található. A harmadik helyiség a kamra. Jobbágyiban mind a hármat eredeti rendeltetésének megfelelően rendezték be.

– Csizmadiaműhely berendezéseit is a tájháznak adták az örökösök – mutatja a kamrában szépen elrendezett szerszámokat a polgármester. – Van itt szövőszék is, ezen nem is olyan régen még dolgoztak­!

Aztán hozzáteszi, hogy a tájház több helyiségében is látható, csíkos rongyszőnyegek a családja tulajdonát képezték, de a tájháznak adta ezeket.

Az épület dísze – csakúgy, mint egykor a palóc falvakban mindenütt – a tisztaszoba. Magasra bevetett ágy, a 19–20. század fordulójáról származó szekrények, székek és asztal, a falakon szentképek, feszületek, pár apró használati tárgy képezi a berendezést.

Szép, gondozott a telek, de tennivaló is akad vele
Fotó: F. Z. / NMH

– A lakosság adta össze a berendezési tárgyakat, köszönet illeti ezért őket – mondta Schoblocher István. – Ezt úgy is kifejeztük, hogy készítettünk egy bekeretezett táblát, amit a bejárat mellett láthat a vendég, ezen feltüntettük, hogy kik segítették a munkát, kik dolgoztak az épület felújításán, kik voltak a döntéseket hozó képviselő-testület tagjai.

A bekeretezett nyomtatványon vagy ötven név szerepel, köztük külön is a felújítást végző munkások és az a négy ember, akik a nagyszüleik hagyatékából származó bútorokat felajánlották. Régi használati tárgyakat és más segítséget további 31 jobbágyi lakos adott az új tájház megvalósításához.

A tájház belülről
Fotó: F.Z. / NMH

A polgármester elmondta azt is, hogy még általános iskolásként az akkori igazgató, Nógrády Andor kezdeményezésére összegyűjtötték az értékes néprajzi tárgyakat Jobbágyiban.

– Egy-egy ötöst kaptunk érte, és nagyon sok minden összegyűlt akkor is. Minden megvan, az iskolában a gyerekek ismeretbővítését szolgálják ezek a régi tárgyak. Jó helyen vannak, az intézmény további fejlődésétől függ, hogy hosszú távon mi lesz majd a gyűjtemény sorsa.

Végül az udvaron is körülnézünk, szép, gondozott a telek, de tennivaló is akad vele.

– A hátsó kerítés vályogból épült, azt mindenképpen javítani kell. Hosszú távon szeretnénk a tájháznak közösségi funkciót is adni, rendezvények helyszínévé tenni a területet. Ehhez egy kerti kiülőt vagy akár közösségi kemence megépítését is elképzelhetőnek tartom.

Az alapok a boldog békeidők hangulatának megőrzésére adottak, a múlt ismerete pedig nemcsak a jelen megértését segíti, hanem jövőt is épít a jobbágyi emberek összefogásával.

Szügyben és Taron is óvják a népi építészet emlékeit

Tar önkormányzata néhány évvel ezelőtt saját erőből vásárolt meg egy régi palóc házat, szintén a költségvetéséből, a közmunkások közreműködésével kezdték meg a felújítását – mondta el lapunknak Turopoli Zsolt, a község polgármestere. – A tetőcsere már megtörtént, a népi építészet emlékeit megóvó programban pedig majd pályázni is szeretnénk a kivitelezés befejezésére – mondta. – Az épület hátsó, rossz állapotban lévő részét újjáépítjük szándékaink szerint, és itt helyeznénk majd el településünk kovácsának hagyatékát. Szügy önkormányzata múlt év végén a Magyar Falu Program támogatásával vásárolt meg a Rákóczi úton egy ingatlant, amit az utolsó tulajdonos után Becsjanszki-háznak hívnak. Nemcsak a régi lakóház maradt fenn eredeti állapotában, hanem a gazdasági épületek, köztük a magtár is.

Frenyó Gábor polgármester lapunknak elmondta: az ingatlant szándékaik szerint eredeti állapotában őrizik meg az utókornak, és helyi védelem alá kívánják helyezni. Így a jövőben pályázhatnak a felújítás megterveztetésére és a kivitelezési munkákra is. Mivel tájház már van, a funkciókat keresik: erre már több ötlet is felmerült.

A konyha
Fotó: F.Z. / NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában