italozás

2021.11.30. 06:58

Nem száraz a november: a pandémiás időszakban több alkoholt vásároltak Nógrád megyében

A megyeszékhelyen a vásárlási szokásokból kiderül, hogy nem tartják az emberek a száraz novembert. Az alkohol egyre nagyobb mértékben fogy, évszaktól és hónaptól függetlenül. A járvány megjelenése óta még inkább szembetűnő ez a tendencia.

Fodor Orsolya

A tapasztalatok szerint a nők nincsenek kisebbségben, ha a szeszes italok vásárlásáról van szó

Fotó: Ladóczki Balázs

A száraz no­vember lényege, hogy egy hónapon keresztül tartózkodnak az emberek az alkoholfogyasztástól. A kezdeményezést öt évvel ezelőtt indították el abból a célból, hogy felhívják a figyelmet az ital mértékkel való fogyasztására. E kihívás bárkinek lehetőséget nyújt arra, hogy rájöjjön, milyen viszony fűzi az alkoholhoz és átértékelhesse a káros szokásokhoz fűződő viszonyát.

A megyeszékhelyen az a tapasztalat, hogy egyáltalán nem fogy ebben a hónapban kevesebb alkoholtartalmú ital, sőt, elmondható, hogy évek óta növekvő tendenciát mutat a megvásárolt mennyiség.

A tapasztalatok szerint a nők nincsenek kisebbségben, ha a szeszes italok vásárlásáról van szó
Fotó: Ladóczki Balázs

– Nyolc éve vagyok üzletvezető-helyettes és egyre jobb éveket zárunk. A járvány miatt nem visszaesett a kereslet, hanem nőtt. Ennek okaként csak gyanítható, hogy sokan úgy hiszik, az erős szeszes ital megvédi őket a fertőzéstől. Emellett a félelem és a szomorúság is sokakon érezhető a jelenlegi helyzet miatt, s néhányan az alkoholba fojtják a bánatukat – fejtette ki Oravecz Eszter.

Mint mondta, a vásárlók legnagyobb része a középkorúak közül kerül ki, és hozzávetőleg a vendégek 80 százaléka napi szinten betér az üzletbe. Novemberben egyiküktől sem hallani olyasmit, hogy megváltoztatná a szokását egy kezdeményezés miatt.

Elmondható, hogy a nők nincsenek kisebbségben, ha az alkohol vásárlásról van szó, mert egyenlően oszlik meg a két nem között az eladások száma.

– Egyre inkább a minőségi italokat keresik a vásárlók, de nem lehet azt mondani, hogy az olcsóbbak nem fogynak nagy számban. A minőségi pálinkák és borok igen népszerűek, ezek közül is a nagyobb kiszerelést választják sokszor a betérők – árulta el Oravecz Eszter.

Több forgalmas óra volt megfigyelhető az elmúlt időszakban. Reggel sokan vásárolnak alkoholt, amit gyakran az üzlet előtt fogyasztanak el a vevők. Az ebéd utáni időszakban és késő délután is szép számmal akad vásárló, amikor elszabadulnak a munkahelyükről.

Megkérdeztük, Ön mit gondol a száraz novemberről?

Szőllősi Ferenc: – Nálunk a családban senki nem fogyaszt rendszeresen alkoholt, mert a szervezetre és az emberi kapcsolatokra is káros hatással van. Ettől az egy hónaptól nem fognak leszokni az italról azok, akik függők. Az lehetne a megoldás, amit a tengeren túlon alkalmaznak, hogy csoportokba gyűlnek össze az emberek és egymással beszélik meg a gondjaikat.

Molnárné Vincze Anita: – Hallottam már róla, de nem foglalkoztat ez a kezdeményezés, mert nagyon ritkán fogyasztok alkoholt. Még azt sem lehet mondani, hogy évente egyszer, mert alkalmakkor is szívesebben választom az egészséges gyümölcsleveket. Sokaknak viszont szükségük lenne arra, hogy kevesebbet igyanak, így jó ötletnek tartom a száraz novembert.

Gabora Vivien: – Nem fogják átértékelni az emberek a káros szokásaikat, főleg nem azok, akiknek leginkább kellene. A kezdeményezés jó ötlet, de sajnos ez kevés lesz ahhoz, hogy változást hozzon az emberek életébe. Még én sem tartanám be, ha olyan alkalom adódna, amikor illik koccintani a barátokkal vagy a családdal, pedig évente csak néhányszor fogyasztok alkoholt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában