természeti kincs

2021.11.14. 11:35

Különleges módon keletkezett barlangot találtak a szentkúti hegyen

Nemrég egy 9 méter hosszú, megközelítőleg 2 méter magas üreget talált Prakfalvi Péter és Gaál Lajos geológus a szentkúti Meszes-hegy oldalában.

Nool

A barlang bejárata

Forrás: Novohrad-Nógrád Geopark

Egy terepbejárás során Orosz Mihály hívta fel a figyelmét Prakfalvi Péternek, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark geológusának a szentkúti Meszes-hegy oldalában egy kőbányára, aminek a falából egy hosszabb üreg nyílt. Eddig semmilyen szakirodalomban, de még egyéb leírásban sem szerepelt ez a képződmény. Bár sok jel mutatott arra, hogy természetes úton keletkezett a járat, vagyis barlangnak tekinthető, de a „hitelesítéshez” segítségül érkezett Gaál Lajos, aki a Novohrad-Nógrád UNESCO Geopark felvidéki részének a geológusa. A két szakember egyöntetűen megállapította, hogy barlangról van szó – olvasható a Novohrad-Nógrád Geopark hivatalos oldalán.

Prakfalvi Péter és Gaál Lajos beszámolója szerint az üreg 9 méter hosszúsága és nagyjából 2 méter magas, melynek mérete kevésbé, keletkezése viszont annál érdekesebb.

A barlang bejárata
Fotó: Novohrad-Nógrád Geopark

A kőbánya alatt egy megközelítőleg 15 millió éves völgynek a hajlata ismerhető fel, amiben egykoron patak folyt. Ebbe ömlött bele a több mint ezer fokos andezit láva. Egyébként ehhez a vulkanizmushoz köthető a Mátra és a Cserhát kialakulása is. A forró kőzet a vízzel való érintkezésekor nagy mennyiségű gőzt szabadított fel, ami gyakorlatilag felfújta az andezitet. Ennek jelei milliméteres és centiméteres, sokszor irányított elrendezésű hólyagüregekben nyilvánul meg. Ugyanakkor méteres nagyságrendűek is keletkeztek, ezek legnagyobbja a tárgyi barlang. És itt a történet még nem fejeződött be, ugyanis az üreget a kőbányászat nyitotta ki, ami az 1900-as évek elején működhetett. Éppen emiatt a járatban nincs esély régészeti vagy őslénytani leletek felbukkanására – közölték a geológusok.

A szakemberek kihangsúlyozták, hogy nem igazán felfedezésről van szó, mert a környékbeliek biztosan ismerték a képződményt, hanem egy felismerésről, aminek a során a szakmai ismeretükre alapozva megállapították azt, hogy nem egy mesterséges „vágatról” van szó, mint sokan gondolhatták, hanem egy különleges módon keletkelezett barlangról. Miután a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság hivatalosan is nyilvántartásba veszi a barlangot, attól kezdve az a törvény erejénél fogva védetté válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában