Őrhalom

2021.11.22. 11:00

Kiszélesítették a főutcai járdát, biztonságossá vált a közlekedés

Az aszfaltozási munkálatokkal befejeződött a járdaszélesítés Őrhalom központjában. A beruházás nagymértékben javítja a közlekedés biztonságát a településen.

Hegedűs Henrik

Farkas Egon polgármester még tavasszal számolt be a Noolnak a részletekről.

– Aki gyakran közlekedik a községünkön keresztül gépjárművel, annak aligha kell különösebben hangsúlyoznom, mennyire számít balesetveszélyesnek a 22-es főút belterületi szakasza. Kisebb balesetek rendszeresen történtek itt, illetve eléggé feltorlódott a kocsisor, ha például egy-egy előzés előtt a szembejövő forgalom akadályozta a manővert. A kerékpárt folyamatosan használó helybéliek már nem is nagyon merészkedtek ki oda, eddig is inkább a járdát használták. Úgy gondoltuk, nekik és a gyalogosoknak egyaránt kedvezünk azzal, ha a Rákóczi út páratlan oldalán megfelelően kiszélesítjük a járdát, mintegy félméteres toldással. A Magyar Falu Programban nyertünk el támogatást erre a célra, és a Szécsény felé eső Jókai Mór és a Balassagyarmat irányában lévő Ady Endre utcák között, közel ötszáz méteres hosszúságban elvégeztettük a munkálatokat. Ez csak járdaszélesítés, de a későbbiekben egy elválasztó sávot is szeretnénk felfesteni, mintegy hivatalossá téve a kerékpárutat. Egyébként a járda most már olyan széles, hogy két biciklista is elfér rajta egymással szemben, ahol pedig a különböző műtárgyakat nem tudtuk eltávolítani az útból, ott a gyalogosok számára biztosítottunk szilárd burkolattal ellátott kikerülési lehetőséget. A kivitelezésnek köszönhetően az őrhalmi lakosság mintegy kétharmadának tettük biztonságosabbá a közlekedését – fejtette ki a polgármester.

A munkagépek október első napjaiban jelentek meg a terepen, első ütemben az új felület árkait ásták ki, majd befedték, nem sokkal később pedig az aszfaltozó- és hengerezőgépek is megjelentek.

A munkákat október közepén Balla Mihály országgyűlési képviselő a helyszínen tekintette meg.

– A Magyar Falu Program legfontosabb célja, hogy a kisebb településeken élők mindennapjait minél komfortosabbá tegyük, ezt szolgálja a helyi intézmények, létesítmények felújítása, korszerűsítése, és természetesen a belterületi járdaépítés is. Őrhalom tekintetében a 22-es út nagy forgalma miatt elsőrendű kérdés a közlekedésbiztonság megteremtése, e téren most rendkívüli módon javult a helyzet – nyugtázta elégedetten az új állapotokat a honatya.

Ezek is érdekelhetik