korlátozások

2021.11.14. 06:57

Így védik a szépkorúak egészségét a Nógrád megyei idősotthonokban

Nógrád megye több idősotthonában is korlátozásokat rendeltek el a szépkorúak egészségének védelme érdekében. Van olyan intézmény is, ahol látogatási tilalom van érvényben.

Nagy Orsolya

A személyes látogatást a romló járványügyi adatok miatt megyeszerte már több idősotthonban is korlátozták, de egyéb óvintézkedésekkel is figyelnek az egészségmegőrzésre

Forrás: Pexels

Fotó: Illusztráció

Több korlátozást is elrendeltek szűkebb hazánk idősotthonaiban a járványhelyzet miatt. Simon Ákosné, a ceredi idősek otthona vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy jelenleg érintésmentes látogatás van az intézményben, amely azt jelenti, hogy a szépkorúak a bejárati ajtónál, jó idő esetén pedig a kerítésnél találkozhatnak a hozzátartozóikkal. A fekvőbetegekhez egyszerre csak egy ember, mindössze negyed óráig és védőfelszerelésben mehet be.

– Kiemelten ügyelünk a higiéniára is, napi háromszor fertőtlenítünk, az idősek figyelmét felhívjuk a rendszeres kézmosásra, fertőtlenítésre. Van egy eljárási rend, amelyet maximálisan betartunk. Szerencsére nincs fertőzött az intézményben, és mindenki be van oltva, sokan pedig már a harmadik vakcinát is megkapták – közölte Simon Ákosné.

A személyes látogatást a romló járványügyi adatok miatt megyeszerte már több idősotthonban is korlátozták, de egyéb óvintézkedésekkel is figyelnek az egészségmegőrzésre Fotó: Pexels

Mint arról korábban beszámoltunk, a Pásztói Gondozási Központ közösségi oldalán jelentette be a hírt, miszerint visszavonásig intéz­ményelhagyási és látogatási korlátozásokat vezettek be.

Ennek értelmében személyes látogatás az intézményen belül sem nyílt, sem zárt térben nem megengedett. Csak akkor tehető kivétel, ha az indokolt, így például kegyeleti okokból. Az ehhez szükséges védőöltözetet az intézmény biztosítja. A közleményből kiderült, hogy a lakók sem hagyhatják el az épület területét, annak teraszán és udvarán tartózkodhatnak csak. Csomag bevihető, de azt kívülről fertőtleníthető, eldobható, névvel és szobaszámmal ellátott táskákban kell leadni munkanapokon 10 és 15 óra között, hétvégén pedig 15-től 16 óráig. Emellett a telefonos beszélgetés lehetőségét is biztosítják az intézményben.

A Baglyaskő Idősek Otthonában is korlátozásokat vezettek be, amely a Petőfi úton lévő székhelyintézményt és a Füleki úti telephelyet is érinti. Pál Cecília, az intézmény vezetője kiemelte, hogy a mostani időszakban jobban odafigyelnek a lakóknál a rendszeres fertőtlenítésre, a szájmaszk használatára, dolgozók esetében pedig a védőeszközökre.

Bár a hozzátartozók látogathatják a szépkorúakat, de belépés előtt láb- és kézfertőtlenítés történik, kötelező a maszk viselése, és egy nyilatkozatot is ki kell tölteni az egészségügyi állapotról. Ezenkívül most már a védettségi igazolványokat is figyelik. A fekvőbetegek és a végstádiumban lévők teljes védőfelszerelésben látogathatók.

– Szinte mindenki be van oltva, a 139 ellátott közül 4 ember nem kérte az oltást, rájuk más szabályok is vonatkoznak. Több mint százan már a harmadik oltást is megkapták. Jelenleg nincs fertőzött az intézményben – hangsúlyozta Pál Cecília.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában