hideg elleni védelem

2021.11.14. 15:30

Így óvjuk meg a hidegtől kedvenceinket a nógrádi szakemberek szerint

A téli mínuszokban is sokat tehetünk azért, hogy házi kedvenceink könnyebben átvészeljék a szélsőséges időjárást. Meleg óllal, energiadús étkezéssel és kutyaruhával is segíthetjük mindennapjaikat.

Gulyás Edina

Fontos, hogy az öltözet ne zavarjon mozgás közben

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Horváth-Mester Anita állatorvos elmondta: a kint tartott állatok szervezete a téli hónapokhoz közeledve, bizonyos mértékig fokozatosan felkészül a hidegre. A szőrük sűrűbbé válik, testük zsírpárnái megnövekednek. Ehhez mindenképpen szükségük van segítségre.

Mint kiemelte, fokozott mennyiségű és minőségű energiadús takarmány szükséges a kedvencek számára, amit a hidegebb évszakok egészében biztosítani kell számukra. Gyakrabban kell etetni őket, és egész nap figyelni arra, hogy meleg ivóvíz legyen előttük. Ezek mellett egy, a melegedésre alkalmas ólat is biztosítani kell számukra. A jó kutyaól ismérvei közé tartozik, hogy szigetelt, az abban lakó négylábú méreteihez viszonyítva a lehető legkisebb, a bejárata is legyen szűkösebb, és ha az állat elviseli, akkor egy hőzáró függönyt fel lehet szerelni a bejáratára.

– Ne feledkezzünk meg a kinti macskákról sem – hívta fel a figyelmet a szakember. – Az internet számos ötletet ad, hogyan készítsünk PET-palackból, használt gumiabroncsból számukra is megfelelő, szigetelt búvóhelyet. A lakásban tartott ebek esetében ajánlott a kutyaruha beszerzése. Főként azért, mert az ő esetükben a korábban említett alkalmazkodás a hideghez nem megfelelő, nem úgy zajlik, mint a folyamatosan kint tartott négylábúak esetében. Vannak olyan kutyák, amelyek fajtabeli adottságai is megkövetelik a hidegtől való fokozott védelmet. Ilyenek a rövid orrú, a ritka szőrű vagy éppen a mini típusú fajták.

Fontos, hogy az öltözet ne zavarjon mozgás közben
Fotó: L. B. / NMH

Horváth-Mester Anita arra is kitért: olyan ruhát válasszunk, ami nem kicsi, nem zavarja az állatot a mozgásában, könnyen ráadható a kutyusra. Nyirkos, vizes időben nem szívja be a nedvességet, és ott fedi a testet, ahol valóban szükség van rá – a mellkasnál, vesetájékon és a nyakon. Amennyiben az ebet olyan helyen sétáltatják, ahol az úttestet, járdát sózzák, a ruha mellett ajánlott a cipő használata is. A jegesedést gátló anyagok ugyanis képesek felmaródásokat, sebeket okozni az állat lábán, nem csekély fájdalmat okozva ezzel nekik.

A fentiekre hívta fel a figyelmet Kohári Nikolett kutyakozmetikus is. Mint mondta, a cipő mellett ápoló krémek és spray-k is beszerezhetők.

– Télen kevesebben veszik igénybe a munkámat, ilyenkor a gazdák nem nyíratják le a kutyák bundáját, azért, hogy azok ne fázzanak. Azonban az aljszőrzettel nem rendelkező fajtáknál nem a szőr hossza számít, őket csak a ruha tartja melegen – fogalmazott a szakember. Az egészségügyi nyírásra, a körömvágásra és a csomók, gubancok kifésülésére a hideg hónapokban is szükség van. Ezekkel elkerülhető, hogy tavaszra rossz állapotba kerüljenek az ebek.

A menhelyeken is küzdenek a hideg ellen

Évről évre egyre népszerűbbek a kisállatoknak készült ruhák. Elsősorban kis testű kutyáknak vásárolják azokat, de előfordul, hogy vizsla méretűekre viszik. Egy salgótarjáni állatfelszereléseket árusító üzlet munkatársa elmondta: a vízhatlan, kapucnis fazonokat részesítik előnyben a gazdik. A kanoknak a terepszínű ruha a legdivatosabb, a szukáknak strasszos, fodros, rózsaszín szetteket választják a tulajdonosok. – A tél közeledtével a menhelyen az ólakat szalmával béleljük ki, a kennelek aljába faforgácsot szórunk. Nem használunk takarókat, mert hamar átnedvesednek – fogalmazott Paróczai Katalin, a Mancs a Szívben Állatvédő Egyesület tagja. Mint mondta: az ivóvízre is oda kell figyelni, ilyenkor hamar befagy. Télen is szükség van a segíteni szándékozók felajánlásaira, hiszen a gazdátlan ebek élelmezése, orvosi ellátása folyamatos. Örömmel fogadnak tápokat és konzerveket, melyekre a hidegben még nagyobb szükség van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában