csúszkálás

2021.11.29. 17:30

Idén ezekben a nógrádi városokban húzhatjuk fel a korcsolyacipőt

Szűkebb hazánkban is kedvelt téli sport a korcsolyázás. A siklásokhoz, pörgésekhez, a nevetéstől kísért jégre huppanásokhoz néhány városban felépített vagy épp telepített pályák vehetők igénybe, míg máshol időjárásfüggő, hogy találnak-e a csúszkálás szerelmesei olyan helyszínt, ahol a jégsaru a „dresszkód” részét képzi.

Veres Edina

Megyénkben is sokan választják kikapcsolódásként a jégkorcsolyázást

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A leghidegebb évszak megérkezésével hamarosan beköszönt a téli sportok, így például a korcsolyázás szezonja. A sportág szerelmesei szűkebb hazánkban több helyszínen is hódolhatnak a szenvedélyüknek. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a megyeszékhely korcsolyapályáját advent vasárnap szerették volna átadni, ám műszaki-technikai okok miatt e hét közepére ígérik a nyitást.

Balogh Katalin, a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a 30x15 méteres pályát az Országos Műjégpálya Program segítségével építették fel.

– Ezt a kezdeményezést idén hívták életre azzal a céllal, hogy olyan városokban is épülhessen jégpálya, ahol az elmúlt három évben nem működött. A kiírásra harminc pályázat érkezett az ország minden tájáról, köztük a miénk is, melyet másik tizenkettővel együtt támogatásra alkalmasnak találtak. Az elnyert forrás a teljes beruházás negyedére volt elegendő, a fennmaradó összeget a rendezvény- és médiaközpont, valamint a város önkormányzata finanszírozza. A pálya hetvenöt napon keresztül biztosít majd szabadtéri sportolási lehetőséget – fejtette ki Balogh Katalin. Hozzátette: a mindennapos testnevelés és az aktív életmód népszerűsítése jegyében az iskoláscsoportok – előzetes egyeztetést követően – térítésmentesen vehetik igénybe a salgótarjáni műjégpályát.

A megyeszékhely mellett Szécsényben is kedvelt téli kikapcsolódásnak számít a hajszálvékony acéltalpon való siklás, tavaly az Ipoly árterén amatőr jégkorcsolya-bajnokságot is rendeztek. Idén a város közelében fekvő horgászhely, illetve sport- és szabadidőközpont területén telepítettek „jégpályát”. A 10x20 méteres műanyag korcsolyapályán saját vagy bérelt lábbelikkel élvezhetik a téli sport örömeit az érdeklődők, akiknek a biztonság és a balesetek elkerülése érdekében kötelező kesztyűt viselniük a csúszkálás közben.

Balassagyarmaton is készíthetik a „jégsaruikat” a siklás szerelmesei. Csach Gábor polgármester elmondta: idén előreláthatólag december 6-tól tudnak helyszínt biztosítani a sporthoz.

– Volt már korcsolyapályánk a vármegyeháza előtt 2019-ben, de tavaly a vírus miatt annak telepítésére nem volt lehetőségünk. Idén folytatjuk a pandémia miatt szüneteltetett hagyományt – hangsúlyozta Balassagyarmat első embere. A pálya mérete és pontos helye még nem dőlt el, egyeztetések zajlanak a kivitelezővel.

Pásztón idén nem lesz lehetőség a korcsolyázásra. Farkas Attila polgármestere úgy fogalmazott: legutóbb 2016-ban volt elég tartós hideg, azóta az időjárás miatt néhány nap múlva csak pocsolyák jelezték a jégpálya helyét. Megoldást egy műjégpálya jelentene, azonban egy ekkora beruházásra nem tudnak kellő összeget elkülöníteni a költségvetésből.

Időjárástól függ a tradíció követése

Rétság lakói számára sem idegen a korcsolyacipő. Mezőfi Zoltán János polgármester elmondta, az időjárástól függ, hogy lesz-e jégpálya a városban.

– Néhány évvel ezelőtt tartósan nulla Celsius-fok alatt maradt a hőmérséklet, így az egykori laktanya udvarának egy részét fellocsolva tudtuk kialakítani a pályát, amin hódolhattak szenvedélyüknek e téli sport rajongói. Azóta erre nem volt lehetőség, holott emlékszem, gyerekkoromban igazi telek voltak, amikor még nem számított kuriózumnak, hogy tartósan mínuszt mutatnak a hőmérők. Akkoriban még katonák szolgáltak a laktanyában, akik minden évben „készítettek” jégpályát a helyiek legnagyobb örömére – mesélte a település vezetője.

Ha tehát az időjárás is úgy akarja, követik a tradíciókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában