figyelemfelhívás

2021.11.03. 06:57

Fehér pólóval álltak ki a bántalmazott osztálytársaikért a nógrádi diákok

Egy salgótarjáni aktivista felhívására az iskolai bántalmazások ellen léptek fel a közelmúltban országszerte. A kezdeményezéshez több száz diák és felnőtt csatlakozott.

Nagy Orsolya

Szív alakba álltak és gyertyát gyújtottak a tanulók

Forrás: Beküldött

A felhívás idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal Salgótarjánból indult útnak az Erőszakmentesen a bántalmazottakért csoport két aktivistája, Kiss Brigitta Réka és Baglyosné Oláh Rita kezdeményezésére. A figyelemfelkeltő akció során fehér pólót öltöttek magukra a résztvevők, hiszen az a tisztaság és a békesség jele.

– Hozzávetőlegesen 800 iskolát kerestünk meg és több mint 1500 megosztás érkezett a felhívásunkra. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk az ötlettel kapcsolatban szülőktől és diákoktól egyaránt. Az ország számos pontján csatlakoztak hozzánk, például Nyíregyházán, Pásztón, Kazáron, Salgótarjánban, Budapesten és Kalocsán is sokan összejöttek – közölte Kiss Réka.

Hozzátette: azért is indították el a felhívást, mert a közelmúltban egész hazánkat megrázta Tisza Gábor, a 16 éves vajai fiú öngyilkossága, aki azért vetett véget életének, mert nem tudta elviselni az iskolatársai zaklatását.

Kiss Réka aktivista, a kezdeményezés egyik elindítója mécsessel a kezében
Fotó: H. M. / NMH

Elmesélte, hogy Baglyosné Oláh Rita lánya szintén részese volt hasonló bántalmazásnak. Ezért is döntöttek úgy, hogy valamit tenni kell az ilyen jellegű kirekesztések ellen.

– Jómagam anyai empátiából éreztem, hogy cselekedni kell és felhívni a gyerekek figyelmét, hogy sem verbálisan, sem fizikailag nem szabad bántani egymást. Mindezt pedig már egészen óvodás korban el kell kezdeni – hangsúlyozta Réka, aki bízik benne, hogy jövőre is olyan sikeres lesz a kezdeményezés, mint amilyen idén volt. Úgy érzi, hogy a mondanivalójuk célba ért, hiszen sok gyermek és szülő jelzett vissza.

Mint mondta, az Unicef kimutatása szerint ma Magyarországon minden negyedik gyermeket bántalmazzák valamilyen módon, ami elég rossz aránynak mondható. Ezért is fontos, hogy közös összefogással ezen változtassanak az emberek.

Szív alakba álltak és gyertyát gyújtottak a tanulók
Fotó: Beküldött

A közelmúltban egyébként a salgótarjáni emlékfutáson is jelen voltak a Kézenfogva mozgalommal, amely során az erőszak és a bántalmazás ellen álltak ki.

Kiss Réka arra is kitért, hogy a világjárvány miatt idén már nem szerveznek rendezvényt, ugyanakkor igyekeznek minden platformon jelen lenni.

A pásztói Zsigmond Király Általános Iskola is csatlakozott a kezdeményezéshez. Szántó Marianna, az intézmény igazgatója kiemelte, hogy a téma alapvetően az osztályfőnöki és etikaórák részét képezte, ahol bővebben is kitértek a bántalmazásra. Ezt követően pedig meghirdették a fehér pólós rendezvényt, amelyen a diákok örömmel öltötték magukra a pólókat, majd szív alakba álltak és mécsest gyújtottak.

– A visszajelzések alapján a tanulók pozitívan álltak a felhíváshoz és elgondolkodtak a céljain. Azt tapasztaljuk, hogy azóta még inkább mérséklődtek a kirekesztések és a piszkálódások, de egyébként sem igazán jellemző iskolánkra ez a viselkedés. Fontos, hogy a gyermekek családiasan, biztonságban és jól érezzék magukat nálunk és amennyiben probléma merül fel, azt közösen megbeszéljük – fejtette ki az igazgató, aki szintén fontosnak tartja az ilyen jellegű kezdeményezéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában