hulladék halmok

2021.11.16. 11:20

Embertelen körülmények: halmokban állt a szemét a rétsági utcákon

Embertelen körülmények uralkodtak „szemétfronton” múlt héten a nyugat-nógrádi járási székhelyen. Előbb a zöldhulladékot, majd a szelektívet, végül a kommunális szemetet sem szállította el a házak elől a szolgáltató. Hétfőre valamelyest javult a helyzet, de a szelektív továbbra is halmokban áll a kapuknál. A Duna–Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. munkaerő-létszámgondokra hivatkozik az elmaradások miatt.

Hegedűs Henrik

20200316 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Szemétszállítás illusztráció.

Fotó: Kiss Annamarie

Aki az elmúlt hét pénteki napján megfordult Rétságon, elszomorító állapotokkal találkozott. A város központjában és a mellékutcákban egyaránt a házak előtt sorakoztak a teli hulladékgyűjtő zsákok, valamint a kukák is, mivel a szolgáltató munkatársai nem vitték el a szemetet.

– Lassan valóban úgy éreztük magunkat, mintha Nápolyban lennénk, csak nekünk nincs tengerpartunk – ütötte el némi tréfával az ügy élét az egyik helybéli, utalva a délolasz metropoliszban gyakorta előforduló káoszra. – Súlyos gondok lehetnek valóban a cégnél, ha már idáig süllyedtek.

Mezőfi Zoltán, a település polgármestere a helyzetet elunva, november 12-én levelet intézett a feladatokat ellátó Duna–Tisza Közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. (DTKH) vezetőségéhez. Ebben leszögezte, az egész lakosságot irritáló problémák jelentkeztek a szemétszállítás akadozása miatt.

– Először november negyedikén a zöldhulladék elszállítása maradt ki, azóta is ott voltak a zsákok az ingatlanok előtt – fogalmazott a polgármester. – Egy héttel később pedig már a kommunális szemetet sem vitték el a kijelölt időpontban. Feltettem a kérdést a szolgáltatónak, mikor lesz a pótlás, és addig hogyan oldja meg a lakosság a tárolást, elvégre ősz van, hullanak a levelek, az udvarok és kertek megtelnek avarral, és egyáltalán, ha külön fekete zsákokban gyűjtik össze a háztartási szemetet az emberek, vajon azokat díjmentesen elszállítja-e a cég?

A polgármester hozzátette: a szolgáltatás színvonalára rengeteg a lakossági panasz.

– Megértjük, hogy a vírushelyzet miatt fennakadások történhetnek, ugyanakkor azt is fogadják el, hogy Rétság egy jelentős átmenő forgalommal rendelkező járási székhely, nem mindegy, hogy az átutazók, a közlekedők milyen képet alakítanak ki rólunk.

Megkerestük a DTKH Zrt. illetékeseit is. Pásztor Anett ügyfélkapcsolati osztályvezető elektronikus levelünkre adott válaszában leírta, a fokozódó járványhelyzet társaságukat is nagymértékben érinti, a megbetegedések miatt munkaerőhiány keletkezett. Jelenleg a kommunális hulladék elszállítása élvez elsőbbséget, ezt követően végzik el az érintett településeken a szelektív, illetve a zöldhulladék elvitelét. Az esetleges elmaradásokról, valamint a pótlások időpontjáról folyamatosan tájékoztatják az önkormányzatokat, és az erre vonatkozó információkat a honlapjukon is megjelentetik. A tájékoztatás kiemelte, Rétságon november 13-án elszállították a szemetet.

Mezőfi Zoltán hétfőn délelőtti megkeresésünkre elmondta, hogy a kommunális és a zöldhulladékot valóban elvitték, ám a szelektíves zsákok még kint maradtak.

Kiemelt képünk illusztráció! Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában