Orosz Lóránt

2021.11.27. 20:00

„Csendesedjünk el és most imádkozzunk többet!” – a szentkúti kegyhely igazgatójának adventi üzenete

Holnap ránk köszönt advent első vasárnapja, amikor is emberek milliói gyújtják meg az első kis gyertyácskát a saját kezűleg készített vagy vásárolt koszorúikon. Teszik ezt azért, hogy hétről hétre közelebb kerüljenek a karácsony, azaz a kis Jézus születésének megünnepléséhez. Ez alkalomból Orosz Lóránttal, nemzeti kegyhelyünk igazgatójával beszélgettünk.

Gerhát Karina

Intenzíven éljük meg! – javasolja a kegyhelyigazgató

Fotó: Beküldött

– Mit jelent az advent szó?

– A latin adventus Domini kifejezésből származik, ami magyarul úrjövetet jelent. A karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjával kezdődik, és vízkeresztig, január 6-ig tart. Advent első vasárnapja mindig Szent András apostol napjához – november 30. – legközelebb eső vasárnap, egyúttal az új egyházi év kezdte is.

– Ön általában hogyan éli meg ezeket a heteket?

– Várakozással, készülődéssel töltöm ezeket a heteket, ilyenkor kicsit jobban elcsendesedek, mint az év többi napján. Imádsággal és böjttel próbálok lelkileg is készülni a karácsonyra. A szentgyónást mi, szerzetesek szintén rendszeresen végezzük, így természetesen az adventi időszakban is. Fontosnak tarjuk, hogy tisztán „menjünk” a születendő kis Jézus elé. Azt tanácsolom, hogy akinek a gyóntató atyája mellett lelki vezetője is van, mindenképpen keresse fel őt az adventi időszakban. Ez hitünknek olyan jelentős ünnepe, hogy kellőképpen fel kell rá készülni.

Intenzíven éljük meg! – javasolja a kegyhelyigazgató
Fotó: Beküldött

– Ebben a rendhagyó időszakban, amit manapság élünk, miben lesz másabb az advent? Lesz-e egyáltalán változás a koronavírus-járvány miatt?

– Nagyon bízunk benne, hogy nem lesz semmilyen változás és nem zárják be a templomokat. Az összes védelmi intézkedést betartjuk, amelyeket esetünkben a Váci egyházmegye határoz meg. Egyelőre még lehetőségünk van arra, hogy hívők jelenlétében legyenek az ünnepi szentmisék. Az adventi időszakban rorátékat, azaz hajnali szertartásokat is végzünk a kegyhelyünkön. Ez annak a latin éneknek az első szava, amit adventkor énekelnek. Azt jelenti, harmatozzatok!

– Miben tér el egymástól a világi, illetve az egyházi advent?

– Nem tudom, milyen a világi. Az advent alapvetően egyházi ünnep, amely a karácsonyra való készülésnek az ideje. Hogy a kereskedelemben ezt miképp alakították a saját céljaikra, az mindenkinek az egyéni felelőssége. Nekem a karácsony az Úr Jézus születésének az ünnepe, és mindig az is marad.

– Holnap advent első vasárnapját ünnepli az egyház. Mi ennek a jelentősége?

– Belépünk a várakozás heteibe, amely az egyház intenzív időszakának egyike. A figyelmünk az üdvözítő születése felé fordul.

– Mit jelképeznek a gyertya színei?

– Egy van, amely más színű, mint a többi. Általában három lila és egy rózsaszín gyertya díszíti az adventi koszorút. A rózsaszín a harmadik, azaz az öröm vasárnapját jelzi, amikor már egy kicsit előretekintünk a karácsonyra, hiszen már nincs messze. Ekkor a liturgikus olvasmányok is megelőlegezik az ünnep örömét.

– Mit üzen a hívőknek, hogyan próbálják átvészelni ezt a nehéz időszakot?

– Mindenki élje meg intenzíven az adventet, amikor is lehetőségünk van böjtölni, még többet imádkozni, elcsendesedni, a vitákat elhalasztani. Akik hisznek, azok szerencsések, nekik ugyanis van mire támaszkodniuk, nem reménytelen a helyzetük. Az advent is erről szól, világra fog jönni a gyermek. Minden születésben benne van ez a reménység. Ez segít bennünket abban, hogy a járvány időszakát is átvészeljük.

Advent liturgikus színe a lila

A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila, amely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és az összeszedettséget jelképezi. Ebben az időszakban a templomokban dísztelenek az oltárok, az orgona szerepe pedig az énekek kíséretére korlátozódik. Korábban szokás volt az adventi időszakban böjtöt tartani, ez a hagyomány azonban a 20. század közepére eltűnt. Ugyanakkor napjainkban is ajánlott a visszafogottság, a csend, a több ima, valamint a szentgyónás elvégzése ezekben a hetekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában