Fejlesztés

2021.11.19. 19:56

Az út- és vasútfejlesztés került középpontba a megyeszékhelyen

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésével pénteken munkaértekezletet tartottak a megyeházán.

G. K.

Balról jobbra: Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke, Balla Mihály, Palkovics László és Becsó Zsolt a megyeházán

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Ennek fő célja az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna hosszú távú stratégiája, Nógrád megye és Salgótarján 2030-ig szóló komplex fejlesztési programjának az áttekintése volt. Utána sajtótájékoztatón számoltak be az elhangzottakról.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: a megbeszélés célja annak a folyamatnak a továbbvitele volt, amit egy éve kezdtek. Akkor meghatározták a témákat, most áttekintették, mennyit haladtak.

– A megbeszélésen áttekintést adtam arról, hogy hazánk hogyan vészelte át a járvány elmúlt időszakát. Megállapítható, a magyar gazdaság ütésálló abban az értelemben, hogy minket ugyanúgy érintett a vírus minden gazdasági hatása, mint másokat, de az uniós országok tekintetében az elsők között voltunk, akik visszatértek a válság előtti fejlődési pályára – emelte ki a miniszter.

Balról jobbra: Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke, Balla Mihály, Palkovics László és Becsó Zsolt a megyeházán | Fotó: H. Cs. / NMH

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő kifejtette, hogy egy nagyon gyümölcsöző egyeztetésen vannak túl.

– Számos kérdést érintettünk, négy esetében az egyeztetés folytatásában állapodtunk meg, konkrét lépéseket teszünk a megvalósítás területén is. Az egyik ilyen a felsőoktatási képzés kérdése. Január végén Palkovics László aktív közreműködésével Salgótarjánban négy egyetem részvételével felsőoktatási csúcstalálkozót fognak tartani. Jelen lesz az Óbudai, a Semmelweis, a Testnevelési és a Miskolci Egyetem is. Miután Nógrád megye iparilag alulfejlett térségnek tekinthető, lépéseket fogunk tenni a Salgótarján és a Bátonyterenye közötti új gazdasági zóna kialakítására is. Felvetődött a 81-es számú vasúti fővonal jövője is. Egy teljesen újszerű technológiai megvalósítás mentén, január végére reményeink szerint el fog készülni egy megvalósíthatósági tanulmány, és akkor bejelenthetik, hogy mi az új irány a 81-es számú vasúti fővonalnak a fejlesztése területén. A szakképzéshez kapcsolódóan is folytak egyeztetések, hiszen jelentős fejlesztések vannak Salgótarjánban és Balassagyarmaton – fejtette ki Becsó Zsolt.

Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője ismertette: az M2-es autóút rétsági elkerülő szakaszának megépítésről is tárgyaltak.

– Szóba került a 22-es számú főút elmaradt, mintegy 34 kilométernyi szakaszának javítása is, hiszen már az első üteme két évvel ezelőtt lezajlott – mondta Balla Mihály.

A tájékoztatón elhangzott: a turisztika és a munkába járás szempontjából is szeretnék, ha kiemelt szerepet kapna a Vác és a Balassagyarmat közötti vasútvonal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában