könyvmegjelenés

2021.11.18. 17:36

A nógrádi táj ihlette mesekönyvvel rukkolt elő a bátonyterenyei állatorvos

Szűkebb hazánk értékeit és kincseit ismerhetik meg az olvasók a Nógrádi mesék című könyvből.

Gulyás Edina

Dr. Horváth-Mester Anita és férje a közösen szerzett mesekönyv nyomdai munkálatait a helyszínen ellenőrizte

Ki ne olvasta volna Mikszáth Kálmán felejthetetlen, szűkebb hazánkról írt műveit. A jó palócok és a Tót atyafiak azok számára is letehetetlen olvasmány, akik nem ezen a földön születtek. A közelmúltban került ki a nyomdából a sokak által ismert állatorvos, Dr. Horváth-Mester Anita és férje, Horváth Ferenc alkotása. A Nógrádi meséket az itteni táj, a megyénkben fellelhető kincsek és hagyományok ihlették.

– Meglepő, hogy egy állatorvos és egy közgazdász mesekönyvvel rukkol elő. Kinek a fejéből pattant ki az ötlet?

– Akik tudják rólunk, hogy több mint egy évvel ezelőtt életre hívtuk a We Love Nógrád elnevezésű közösségi oldalt, amelyen hetente két alkalommal mutatunk be egy ismert vagy kevésbé ismert Nógrád megyei helyszínt, talán nem csodálkoznak a mesekönyv megalkotásán sem. Ahogy a Facebook-bejegyzésekkel, úgy a verses mesekötettel is ugyanaz a célunk: megismertetni szűkebb hazánk értékeit, kincseit nemcsak a helyiekkel, hanem a távolabb élőkkel is. A horpácsi múzeumban jutott eszünkbe az ötlet, hogy a mikszáthi vonalat követve, A jó palócokhoz és a Tót atyafiakhoz hasonlóan legyen novelláskötete az új palócoknak is.

Dr. Horváth-Mester Anita és férje a közösen szerzett mesekönyv nyomdai munkálatait a helyszínen ellenőrizte

– Miről szól a könyv, és novellák helyett miért versekbe szedve írta meg?

– Amikor leültem, hogy papírra vessem az első történetet, novellát, rá kellett jönnöm, hogy mi valami mást szeretnénk. Talán azért, mert más a világ, mással lehet megszólítani a 21. század embereit. Mesékre van szükségünk ahhoz, hogy megmelegedjen a szívünk, és hogy a gyerekeink és általuk mi is szívünkbe zárjuk a történeteket és azok szereplőit. Szerettem volna, ha azon a nyelvezeten íródik, amin nekem meséltek még gyermekkoromban, hogy úgy érezzék az emberek: a régmúltból keltek életre a történetek. A rímbe szedett sorok azonban észrevétlenül, szinte percek alatt megtöltötték a papírt. A könyvben jól ismert nógrádi helyszínek vonulnak fel: a hollókői és bujáki vár legendája, Boszorkánykő és Salgó vára, de a legbátrabb város, Balassagyarmat vagy a szuhai-mátraalmási Gombás-tó és a Bükkfa-forrás is felbukkan. A történetek közül többnek valós alapja van, de olyan is akad, amit mi találtunk ki.

– Nem csak a verseket írta, a rajzokat is saját maga készítette?

– Amikor hét-nyolc fejezet elkészült, illusztrátort kezdtünk keresni. Felmerült, hogy helyi alkotók készítik majd a történetekhez a rajzokat. Mégis egy merész döntést hoztunk: próbáljuk meg mi magunk. Elkezdtem megismerkedni egy ehhez szükséges számítógépes programmal, így annak segítségével, saját magam alkottam meg az általam elképzelt karaktereket, akik tudatosan nem hasonlítanak a mai korban divatos mesebeli hercegnőkre. A mesék helyszíne is megfelel a valóságnak. Akik látják a rajzokat, felismerhetik a várakat, a romokat, a balassagyarmati városrészleteket. Kisfiunk, Ferkó karaktere valós. Neki ajánljuk a könyvet az első oldalon, és az ő versével záródik a kiadvány, tudatosan keretet adva a műnek. Hiszen a kisfiunk az alkotás kilenc hónapja alatt végig a fejünkben és a szívünkben volt. Ő az, aki miatt úgy gondolom, kutyakötelességünk, hogy ezeket a történeteket életben tartsuk, őrizzük hagyományainkat, mert mindezek gondozásával az ő ragaszkodása, szeretete is mélyebb lehet szülőföldje iránt.

– Kinek ajánlják a Nógrádi meséket?

– Mindazoknak, akik szeretik a meséket. A versek ritmusa el tudja varázsolni a legkisebbeket is, akik még nem értik a történeteket. A nagyobbak érdeklődését pedig már maguk a mesék kelthetik fel, legyen szó fiúról, lányról, fiatalról, idősről. A legnagyobb örömünk az lenne, ha minden nógrádi gyermekhez eljutna ez a kiadvány, hiszen ezáltal megismerhetik és bízom abban, hogy meg is szeretik szülőföldjüket. Ez a könyv róluk szól, nekik szól.

– Az ön életében is fontosak a mesék?

– Nagyon szerettem, amikor a szüleim, nagyszüleim csodás történeteket mondtak nekem gyerekkoromban. A kisfiam születésével még fontosabbá váltak, szinte első pillanattól, az inkubátora mellett állva olvastam neki verseket, mondókákat. A mesék világa igazi szabadságot ad, lehetőséget kapunk arra, hogy szabadon változtassuk a történeteket, ezáltal sok mindent el lehet hinni és meg lehet tanítani a kicsiknek. Arra buzdítok minden szülőt, hogy találjanak ki karaktereket és meséket a gyermekeiknek. Sokkal bensőségesebb és hihetőbb egy-egy történet, ha abban ismert karakterek és helyszínek bukkannak elő.

– A rajzok elkészítése jó kézügyességet feltételez.

– Gyerekkorom óta szeretek rajzolni és festeni, közel áll hozzám a kézműveskedés. Ami leginkább kikapcsol a mindennapi rohanásból, az a kötés. A könyv illusztrációinak elkészítésével szinte egy új szakmát is megtanultam. Gondoltam rá, hogy elvégzek egy grafikusképzőt, de ez valószínű, csak álom marad…

– A könyv történetei közül melyik az, amelyik a legközelebb áll az ön szívéhez?

– Természetesen az, ami Maconkáról szól, hiszen itt születtem, és számomra is ez a hely a világ közepe. Azt a történetet, hogy miért Maconka a világ közepe, még nagypapám mesélte el nekem. Szeretem ezt a városrészt, sosem vágytam el innen. Úgy vélem, hogy kicsit varázslatosabbá tesszük a körülöttünk lévő épületeket és romokat, ha lelket adunk azoknak. Amennyiben el is hisszük a várakhoz, forrásokhoz kapcsolódó történeteket, azáltal szerethetőbbé is tesszük vidékünket.

Dr. Horváth-Mester Anita és férje a közösen szerzett mesekönyv nyomdai munkálatait a helyszínen ellenőrizte
Fotó: Beküldött

Az itt élők közelebb kerülhetnek Nógrád megye szépségeihez

– A Nógrádi mesék egy út kezdete, természetesen az abban felvonultatott kilenc helyszínnél jóval több olyan hely van Nógrád megyében, ami megérdemli, hogy megismerjék a helyiek és az ide érkezők egyaránt. Amennyiben az első könyv jó fogadtatásra talál, még két hasonló alkotás elkészülhet – fogalmazott a tervekről Dr. Horváth-Mester Anita.

– Akkor akár harminc helyszín is életre kelhetne a történetek által, az emberek közelebb kerülhetnének a saját szülőföldjükhöz, közvetlen lakókörnyezetükhöz.

A házaspár úgy véli, hogy a verses meséknek köszönhetően növekedhet az emberek kötődése a megyéhez. A történetek pedig segíthetik Nógrád turisztikai fejlődését is.

– Nem az a célunk, hogy megváltsuk a világot. Ahogyan a We Love Nógrád bejegyzéseivel, úgy ezzel a mesekönyvvel is szeretnénk egy kis pluszt adni a megyének és az itt élőknek – hangsúlyozza a Horváth-Mester házaspár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában