prevenció

2021.11.25. 18:19

A hátrányos helyzetű nógrádi régiókban is nagyobb a drogfogyasztás

Már az egészen fiatalok is fogyasztanak kábítószert, melyek közül a legelterjedtebbek az új pszichoaktív anyagok. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság mindent megtesz annak érdekében, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni a kábítószer fogyasztás ellen szűkebb hazánkban. A témát csütörtökön egy drogprevenciós konferencián járták körbe a szakemberek, a bátonyterenyei Ady Endre Művelődési Központban.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

A rendezvényen Nagy-Majdon József polgármester úgy fogalmazott, hogy egy esemény sem fölösleges azzal kapcsolatban, hogy felhívják a figyelmet a kábítószer fogyasztásának és terjesztésnek a veszélyeire.

– Minden konferencia fontos, mely akár csak egy lépéssel is előrevisz az úton, hogy megóvjuk a gyermekeket, a jövő generációját a drogok veszélyeitől, hiszen már az általános iskolásokat is érinti e probléma – tette hozzá a városvezető, aki a megelőzés fontosságára is kitért.

Vakarcs József, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendőr alezredes, iskolai bűnmegelőzési tanácsadó 2013 óta dolgozik a megyében azért, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni a kábítószer fogyasztása ellen. Előadásában kifejtette, hogy különbséget kell tenni kábítószerek és új pszichoaktív anyagok között.

– A marihuána és az amfetamin származékokat szűkebb kör használja, hiszen ezek ára borsosabb, ugyanakkor jelen van a megyében. Az új pszichoaktív anyagok fogyasztásának tekintetében az országos átlaghoz képest a középmezőnybe tartozik szűkebb hazánk. E szereket azért is fogyasztják sokan, mivel viszonylag olcsó és könnyű hozzájutni. Elterjedt a fiatalok körében, egyre több iskolát érinti a probléma – árulta el Vakarcs József.

Mint mondta, a terjesztői magatartások nagyobb része a városokra – egyebek mellett Salgótarjánra, Bátonyterenyére és Balassagyarmatra – jellemző. A megindított eljárások kapcsán több van a megye keleti részén, mint a nyugatin, főleg a hátrányos helyzetű régiókban terjedt el jobban.

A tanácsadó arra is kitért, hogy van egyfajta csökkenő tendencia is, melyet a bűnügyi adatok is alátámasztanak.

– Az elmúlt évben közel 200 esetben indult büntetőeljárás új pszichoaktív anyaggal való visszaélés, kereskedelem vagy birtoklás miatt. Ki lehet jelenteni ugyanakkor, hogy megyénkben nem a kereskedelem dominál, hanem az esetek közel 80 százaléka birtoklás vagy új pszichoaktív szerekkel való visszaélés miatt indult – emelte ki Vakarcs József.

Elmondta, hogy a rendőrség munkatársai sokkal nagyobb számban és sokkal sikeresebben derítik fel azokat a cselekményeket, amelyek terjesztői magatartásokhoz kapcsolódnak és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lakosok biztonságérzetét növeljék.

Hozzátette: a járványhelyzet e bűncselekmény kategóriákra jó hatással volt, hiszen a korlátozó intézkedések által kevesebb anyag érkezett az országba, ráadásul a szabadtéri fesztiválok is elmaradtak, amelyek korábban jellemzően gondot okoztak.

A fórummal kapcsolatban a tanácsadó reméli, hosszú távon eredményes lesz és a lakosság is profitál majd ebből. Az érdeklődők további előadásokat is hallhattak a drogprevencióval kapcsolatban.

Hatékonyak a bűnmegelőzési programok

Vakarcs József kiemelte, hogy a rendőrségnek több iskolai programja is van: például a D.A.D.A., amely általános iskolásoknak szól. Emellett az Ellenszer című projekt középiskolásoknak szól, de működik iskolai bűnmegelőzési tanácsadói hálózat is. Utóbbi állandó jelenlétet jelent azokban a középiskolákban, ahol igény van rá. Az idő előrehaladtával azonban sok mindenen változtatni is kell, hogy még hatékonyabbak legyenek a megelőzés területén. A foglalkozásokkal nem elrettenteni akarnak, hanem a nemet mondás képességére vezetik rá a fiatalokat azzal, hogy a döntéssel járó kockázatot és következményeket kiemelik. Lakossági megelőzési programja is van a rendőrségnek, de egyéb bűnmegelőzési tevékenységeket is folytatnak. A Kábítószer ellenes világnap alkalmából minden évben tartanak rendezvényt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában