fontos higénia

2021.10.01. 07:30

Visszaállt a vírus előtti rend a védőnőknél, de még szükséges az időpontfoglalás Nógrád megyében

Visszaállt a régi rend Nógrád megyében a védőnői tanácsadások terén a nyár elején, mégis szükséges az időpontfoglalás a koronavírus okozta fertőzésveszély csökkentése miatt. A közösségbe járó gyerekeket meg kell tanítani a higiéniai szabályokra.

Fodor Orsolya

A tanácsadókban rendszeresen tisztítják a gyakran érintett felületeket, és sűrűn szellőztetnek a biztonság érdekében

Forrás: MW

Fotó: Csapó Balázs

A személyes tanácsadások alkalmával ügyelnek a biztonságra: a védőnői tanácsadóban történik a konzultáció, egy előre egyeztetett időpontban.

– Munkatársaink kérik a kismamákat és a szülőket, csak akkor kérjenek időpontot, ha egészségesek és tünetmentesek. A tanácsadókban rendszeresen tisztítják a gyakran érintett felületeket, sűrűn szellőztetnek és fertőtlenítik kezeiket a védőnők – mondta Kacsó Katalin Melinda megyei vezető védőnő.

A várókba kézfertőtlenítő-adagolókat helyeztek ki a látogatók számára, és a legalább egyméteres távolság megtartása is biztosított. A helyiségben jelenleg nincsenek újságok kihelyezve a fertőzésveszély csökkentése érdekében.

A tanácsadókban rendszeresen tisztítják a gyakran érintett felületeket, és sűrűn szellőztetnek a biztonság érdekében
Fotó: MW

Kiemelte: családlátogatás végezhető a várandós kismamánál, de csak akkor, ha az otthoni környezetben nincs olyan személy, aki koronavírus-fertőzött vagy valószínűsíthetően az. Kérdéses esetekben a tanácsadás és a gondozás történhet távkonzultációban, ha a szakember úgy ítéli meg, hogy az ellátás ily módon is eredményesen biztosítható.

– A védőnő szájmaszkot visel és kézfertőtlenítőt használ, amikor ellátogat egy családhoz. Kérjük a szülőket, hogy közösségbe csak egészséges és tünetmentes gyermeket engedjenek – hangsúlyozta a vezető védőnő, hozzátéve: – Lényeges megtanítani a közösségbe járó kicsiket, hogy figyeljenek a higiéniára, a kézmosásra. Emellett a maszkviselés és a távolságtartás szerepéről, a papír zsebkendő használatáról is beszélni kell nekik.

Kismamáknak is javasolt az oltás

Gyerekeknek is javasolják a Covid–19 elleni oltás felvételét a szakemberek, ha betöltötték a tizenkét éves kort. Az internetes regisztráció és időpontfoglalás lehetősége folyamatosan nyitott a szülők előtt. Az ettől fiatalabb gyermekek környezetében lényeges a fészekimmunitás kialakítása, vagyis minden felnőtt legyen beoltva a koronavírus ellen, hogy ne fertőzhessék meg a kisgyermeket vagy az újszülöttet. – A várandósoknak tudniuk kell, hogy a terhességük alatt is van lehetőségük beoltatni magukat a vakcinával, de erről konzultálni kell a nőgyógyásszal. Az oltás védi a magzatot és a csecsemőt a méhlepényen, illetve az anyatejjel átjutó ellenanyagok révén – mondta kérdésünkre Kacsó Katalin Melinda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában