botanika

2021.10.03. 14:55

Szécsényben konferenciával emlékeztek a bíborosra

A Pro Arte et Natura Alapítvány emlékkonferenciát rendezett vasárnap dr. Haynald Lajos szécsényi származású bíboros és botanikus születésének 205. évfordulójára a Kubinyi Ferenc Múzeumban.

L. J.

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Az eseményen L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója kiemelte: immár a Kubinyi Ferenc Múzeum és a Palóc Múzeum is az MNM tagintézményeihez tartozik, s a jövőben mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az intézményt közöse erővel minél magasabb színvonalra fejlesszék.

A főigazgató emlékeztetett, hogy a szécsényi bíboros a növénygyűjteményét és a könyvtárát is a nemzeti múzeumnak adományozta, az alapítványa pedig lehetővé tette az intézmény növénygyűjteményének önálló osztállyá szervezését. Mindezzel hozzájárult a Magyar Természettudományi Múzeum értékéhez is.

Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője köszöntőjében szintén a bíboros személyét méltatta, kiemelve példaértékű munkásságát is.

Ezt követően a jelenlévők egyebek mellett Barina Zoltán botanikus, Bauer Norbert muzeológus, Hasznosi Márk természetvédelmi mérnök, Fráter Erzsébet kurátor, valamint dr. Varga Lajos segédpüspök előadását hallgathatták meg. A konferencia zárásaként dr. Haynald Lajos szülőházánál elhelyezték az emlékezés virágait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában