továbbtanulás

2021.10.28. 11:30

Szakmai napon népszerűsítették a pedagóguspályát a nógrádi diákoknak

A Balassagyarmati Tanke­rületi Központ nemrégiben pályaorientációs szakmai napot tartott a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium és a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium érettségi előtt álló végzős diákjai részvételével. Az esemény egyik célja a pedagóguspálya iránti érdeklődés felkeltése volt.

Lászlók Judit

Többek között dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora is segítette a diákokat a pályaválasztásban

Forrás: Beküldött fotó

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy a rendezvényen a résztvevőket Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke köszöntötte. Első előadóként pedig dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora segítette a diákokat a pályaválasztásban.

– Dr. Gloviczki Zoltán előadásában kiemelte, hogy a pedagóguspálya – bármennyire is furcsán hangzik – egy társadalmilag elismert hivatás, hiszen az emberek legdrágább kincsüket, a gyermeküket bízzák a pedagógusra. Emellett a személyes kapcsolatok erősítése miatt a jövőben egyre nagyobb szükség lesz rá – mondta Nagyné Barna Orsolya.

Hozzátette: – A főiskola mindazokat az értékeket közvetíti, amelyek az óvodapedagógusi és tanítói pályán való boldoguláshoz és a sikerek eléréséhez szükségesek. Emellett az intézmény barátságos, családias hangulatú.

Többek között dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora is segítette a diákokat a pályaválasztásban
Fotó: Beküldött fotó

Az igazgató kifejtette továbbá, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) két előadóval is képviseltette magát a rendezvényükön. Dr. Révész László az egyetemen folytatott tanárképzésről, a felsőoktatási felvételi rendszerről és a jelentkezés informatikai felületéről tájékoztatta a hallgatóságot. Az intézmény a tanár-, a tanító- és az óvodapedagógus-képzés mellett gyógypedagógiai oktatást is folytat. Ez utóbbiról dr. Dávid Mária az EKKE Gyógypedagógiai Intézetének vezetője mesélt. A szakember a hallgatóság elé tárta, miért érdemes a gyógypedagógiát választani élethivatásnak, illetve milyen attitűd szükséges ahhoz, hogy sikereket érjen el az, aki ezen a területen dolgozik. Kitért arra is, hogy az egyetem idén szeptemberben indíthatta új szakirányként a tanulásban akadályozottak pedagógiáját. Ezzel pedig háromra emelkedett az Egerben tanulható gyógypedagógiai szakirányok száma.

A felsőoktatási tanulmányok folytatása igen komoly anyagi terhet jelent a családoknak, ezért a kormány a pedagógusképzésben részt vevő hallgatók számára létrehozta a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programot. A Klebelsberg Központ által menedzselt programban való részvétel kritériumairól, a pályázati feltételekről és az ösztöndíj mértékéről Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese nyújtott tájékoztatást.

Nagyné Barna Orsolya kitért arra is, hogy az eseményen a Balassagyarmati Tankerületi Központ és az EKKE Gyógypedagógiai Intézete együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értemében a Balassagyarmati Tankerületi Központ intézményei szakmai gyakorlatra fogadhatják az egyetem hallgatóit. Mindezek mellett kiemelte, hogy a program sikere arra ad ösztönzést, hogy hagyományteremtő rendezvényként tekintsenek a konferenciára. Így a következő tanévben is meghívják majd a térségben érintett pedagógusképző felsőoktatási intézmények képviselőit a pályaorientációs szakmai napra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában