krízisidőszak

2021.10.27. 19:45

Sok hajléktalan már a harmadik oltást is megkapta Nógrádban

Készülnek a november elejétől április végéig tartó krízisidőszakra a hajléktalanokat ellátó intézmények Nógrád megyében. A portálunknak nyilatkozó szakember szerint az ellátottak többsége már felvette a kettő, illetve a három védőoltást.

Nool

A hidegebbre forduló időjárás leginkább a fedél nélkülieket érinti rosszul, ugyanis néhányuk az elmúlt hónapokban nem keresett menedéket a szállón. Azonban már az éjjeli órákban fagypont alá is eshet a hőmérséklet, ami még egy egészséges szervezetet is megviselhet.

November elsejével kezdődik a krízisidőszak

Szőllős Józsefné, a Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központja intézményegység-vezetője elmondta, hogy a hajléktalanellátás egész évben meghatározott keretek között zajlik. Az alapvető feltételeket minden évszakban tudják biztosítani a rászorulók számára.

– Az úgynevezett krízisidőszak november elsejével kezdődik és április végéig tart. Ilyenkor még több figyelmet fordítunk azokra, akik az utcán élnek. Takarókat és meleg teát, élelmet osztunk, illetve a hidegebb hónapokban működik a nappali melegedő és az éjjeli menedékhely – tette hozzá. Szőllős Józsefné hangsúlyozta: a betöltött férőhelyek száma nincs összefüggésben az évszakok változásával. Az ellátáshoz kapcsolódóan tudják biztosítani a szakmai jogszabályban meghatározott dol­gozói létszámot.

A szakember arra is kitért, hogy az ellátórendszer látókörébe kerülő hajléktalanok és a szállókon ellátottak létszáma nem változott az előző évhez képest. A rendszerük nem feltétlenül találkozik a városban minden fedél nélküli vagy a lakását elvesztő emberrel. Bár a rászorulók étkezésének a biztosítása nem kötelező feladatuk, de az adományokból és a pályázati forrásból jelenleg napi két alkalommal tudnak étkezést biztosítani az ellátottak számára.

Covid- és fagyveszély az utcákon

– A vírus elleni védekezést fokozottan szem előtt tartjuk, és a meghatározott protokoll alapján járunk el az intézményeinkben. Meg kell jegyezni, hogy az ellátottak többsége felvette a kettő, illetve a három védőoltást – fejtette ki Szőllős Józsefné.

A hidegebb időre eszközbeszerzéssel készülnek: hálózsákot, takarókat és meleg ruhákat is vásárolnak. Rendszeresen járják majd a várost az utcai szociális munka keretében, és folyamatosan figyelemmel kísérik a kint tartózkodó rászorulók állapotát, igényeit.

Nem csökken a hajléktalanok száma

Duberné Dunaveczki Éva, a Balassagyarmaton található és a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete által fenntartott Hajléktalanokat Ellátó Egyesített Intézmény vezetője elmondta, hogy hamarosan beindul a téli krízis. Ez azt jelenti, hogy rövid időn belül megnyitják az időszakos éjjeli menedékhelyet, ahová be tudnak húzódni azok az emberek, akiknek más lakhatás nem áll a rendelkezésükre.

– Már most jobban odafigyelünk az ellátottak igényeire. A nyári időszakban nem fenyegetett senkit a kihűlés, fagyás veszélye, most viszont a hideg időjárás miatt fokozott figyelemmel kell lenni az utcán élőkre – hangsúlyozta az intézményvezető. Hozzátette, hogy nem történt csökkenés a fedél nélküliek létszámát illetően az egy évvel korábbi adatokhoz képest, inkább stagnálás mutatkozik ezen a területen.

Kevésbé találnak alkalmi munkát

A szakemberek tapasztalata szerint a hajléktalanok egy részét az ősszel a hidegen kívül az is sújtja, hogy nehezebben találnak alkalmi munkát. Sokan emiatt kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, s így nem tudnak magukról megfelelően gondoskodni.

– A népkonyha nyolcvan adag egytálételt biztosít naponta a számukra, valamint az élelmiszerbankból rendszeresen kapnak pékárut is. Télen védtelenebbek a hajléktalanok, így a főzés során szem előtt tartják azt is, hogy az elkészített ételeknek – még az előírtnál is – magasabb legyen a kalóriatartalma – mondta Duberné Dunaveczki Éva balassagyarmati intézményvezető, hozzátéve: – Kétszeri étkezést biztosítunk az intézményeikben a rászorulók részére. Reggelire legtöbbször péksütemény és gyümölcs a menü, de van lehetőségük zsíros, vagy szalámis kenyeret is kérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában