elismerés

2021.10.03. 11:38

Nógrádikum díjat kapott a borsosberényi Petőfi-kút

A Nógrád Me­gyei Értéktár Bizottság Nógrádikum díjat adományozott a Petőfi-kút számára a XV. Megyenapon.

L. J.

Borsosberény emlékpark, Zagyvai Noémi 2019.11.21. Berény almanach Teknős Dominik

Fotó: T.Dominik

Molnárné Gere Rita, Borsosberény polgármestere elmondta, hogy ezekből a kutakból nagyon kevés található hazánkban ilyen jó, üzemképes állapotban. Így nagy örömöt jelentett számukra, hogy a polgármesteri hivatallal szemközti parkban álló kút, amely a mai napig a közösség szimbóluma, bekerülhetett a Nógrád megyei értéktárba.

– A község templomát 1938-ban sekrestyével bővítették, és az építkezés közben felfedeztek alatta egy pincét, amelyben forrás csörgedezett. Ez a forrás szolgáltatja a mai napig a serleges kút vízellátását – mondta Molnárné Gere Rita. Hozzátette: – A földműves szövetkezet 1949-ben alakult, és még abban az évben létrehozták a mezőgazdák zuhatagkútját, amit az egyik legnagyobb népi költőnk emlékére Petőfi-kútra kereszteltek.

A forrás- és esővíz-elvezetés hiánya miatt aztán annyira kimosódott a templom kőfala, hogy 1975-ben betonba ágyazták. A problémára 2013-ban kapott végleges megoldást a település. – Sikeresen pályáztunk az európai uniós forrásból finanszírozott „Falumegújítás és fejlesztés” című Leader-pályázatra. Az elnyert összegből megújult a polgármesteri hivatallal szemben elhelyezkedő közpark és az itt található Petőfi-kút is. A templomot körülölelő parkot vízelvezető árkokkal, térkövezéssel, virágládák és padok kihelyezésével tettük esztétikussá, a zászlótartó rudak is itt kaptak helyet. Emellett egy geoláda is található a Petőfi-kútnál.

A polgármester kitért arra is, hogy a közpark megőrizte közösségteremtő jellegét, hiszen a mai napig hagyományőrző rendezvények helyszíne, továbbá a település ünnepeinek, kultúrájának fontos része. Ezért a lakosság méltán nevezi serleges kis kútját a közösség forrásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában