múltidéző

2021.10.25. 16:45

„Ne erőltesd a dolgot haver, mert bunyó lesz!” – a tarjáni Chicago és a pizzarablás története

Csendháborítás, szemetelés, víz- és áramlopás. Csak néhány a problémák közül, amelyek miatt sokan csak a salgótarjáni Chicagónak nevezik a javarészt félmillió forintot sem érő lakásokkal teli Zöldfa utcát. 21 évvel ezelőtt sem volt jobb a helyzet, amit akkor egy szerencsétlenül járt pizzafutár is megtapasztalt.

Nool

Forrás: google view, shutterstock

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, harmincöt Zöldfa úti önkormányzati bérlakás sorsáról dönt október végi ülésén Salgótarján közgyűlése. A lelakott, 38 és 48 négyzetméter alapterület közötti lakások a tervezet szerint 228 és 288 ezer forint közötti minimális vételáron találhatnának gazdára.

A zagyvapálfalvai Zöldfa út függőfolyosós, ötszintes épületeinek falait az 1970-es évek közepén húzták fel, és bérlakásokat alakítottak ki bennük. Az utcában már a kilencvenes években is rendszeresek voltak a bűncselekmények, a szolgáltatók pedig futhattak a pénzük után a bérlők által felhalmozott közműtartozások miatt.

Archív Nógrád Megyei Hírlapban bukkantunk arra a 2000 novemberében íródott bűnügyi tudósításra, amelyben részletesen beszámoltak egy először viccesnek tűnő, Zöldfa úti incidensről. A napilap címlapján indult a hír, miszerint pizzarablás történt a lakótelepi utcában.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 2000. november 6-i lapszám

Mint azt a korabeli lapban írták: nem sokkal 22 óra után rendeltek öt doboz különféle pizzát az egyik tarjáni étteremből a Zöldfa útra. Noha erről a vidékről korábban is rendeltek már, a pizzéria dolgozói a biztonság kedvéért inkább visszahívták a telefonszámot, hogy megerősítsék a rendelést. Mivel ez megtörtént, az egyik férfi alkalmazott autóba ült és a helyszínre szállította az árut.

A kiérkező pizzást két fiatalember várta az egyik Zöldfa úti ház előtt. Amikor kiszállt a kocsiból és elindult volna a lépcsőházba, megszólították, hogy ők várják a pizzát és átveszik, de előbb szeretnék látni, hogy azt hozta-e, amit rendeltek. Belenéztek a dobozokba, helyeslően bólintottak, mire a szállító természetesen kérte az áruért járó összeget.

A fiatal férfiak megtagadták a fizetést, ezért a pizzás azt válaszolta: ha nincs pénz, akkor nincs pizza! Vissza akarta tenni a dobozokat a kocsiba, de megragadták a karját:

 

„Ne erőltesd a dolgot haver, mert akkor bunyó lesz! Add ide, aztán menj, ne kockáztasd magad.”

 

A fenyegetésbe másik három hasonló korú férfi is becsatlakozott, kezükben fahusánggal. A túlerőt mérlegelve a pizzafutár megtorpant, mire a kezéből kirántották a dobozokat, a támadók pedig eltűntek a sötét lépcsőházban.

A pizzéria alkalmazottja mobiltelefonon jelentette a történteket az üzlet vezetőjének, aki azonnal értesítette a rendőrséget. A rendőrök a helyszínre érkeztek, a házban ellenőrizték a rendeléskor megadott címet, amiről kiderült, hogy hamis volt. A rendelést pedig egy nyilvános telefonfülkéből adták le. A salgótarjáni rendőrkapitányság ismeretlen tettesek ellen rablás bűntettének alapos gyanúja miatt folytatott nyomozást.

Kiemelt képünk illusztráció! Forrás: Google Street View , Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában