kattintás

2021.10.18. 07:36

Múltidéző beszélgetést tartott a nógrádi fotóklub

Manapság már a tősgyökeres helybéliek közül is kevesen emlékeznek arra, hogy nagyjában-egészében a mai megyei könyvtár környékén, az egykori ipartestületi székházban működött a városi művelődési otthon és az úgynevezett népművelési tanácsadó, sőt a zeneiskola is. Ott, annak az épületnek valamelyik szegletében jött létre 1964-ben a fotóklub, három alapító – Brunczel Tibor, Koós Pál és Veres Mihály acélgyári fotós – aktív közreműködésével.

Csongrády Béla

Fotó: P.TOTH LASZLO

Nem sokáig kellett a Tarján-patak menti elavult házban működniük, minthogy két évvel később, 1966 áprilisában átadták rendeltetésének a Szrogh György tervezte impozáns, a Fő tér arculatát mindmáig meghatározó és ilyen időtávlatból is kívül-belül korszerűnek tetsző új József Attila Művelődési Központot, amely a város kulturális, szellemi életében fontos szerepet tölt be immár ötvenöt esztendeje. Erre emlékezvén sokszínű, változatos programot állítottak össze, s bár a vírusjárvány miatt valamennyi elképzelés nem valósulhatott meg, mégis sikerült több emlékezetes eseményt megszervezniük. Ezek közé tartozik a minap megtartott találkozó is a fotóklub tagsága és a művelődési központ korábbi és mai vezetői között annak ürügyén, hogy az alkotóműhely több mint fél évszázada ugyancsak ezt az intézményt tekintheti otthonának. S miután a civil szervezetek sorában a fotográfusok is felkérést kaptak, hogy tegyenek javaslatot az 55 éves évforduló programjára, a fotóklub kezdeményezte e beszélgetést, amelyet a mai házigazdák – és elődeik – készséggel elfogadtak.

A múltidéző beszélgetés helyszíne az úgynevezett belső klubhelyiség volt, ahol normál esetben egyébként is tartják heti szakmai összejöveteleiket a fotósok. A megjelenteket Homoga József elnök – aki 1982 óta, azaz csaknem 40 esztendeje közmegelégedésre tölti be ezt a tisztséget és második otthonának tartja a klubot – köszöntötte és vázlatosan felidézte egyesületük sikerekben, díjakban és elismerésekben gazdag történetét. Mondandójában ez alkalommal természetesen arra helyezte a hangsúlyt, hogy milyen segítséget kaptak – és kapnak mindmáig – munkájukhoz az idén ünneplő József Attila Művelődési Központtól.

A fotóművész klubelnök nem kevesebb mint tizennégy igazgatóval dolgozott együtt, nem is beszélve azokról a közművelődési és műszaki munkatársakról, akikkel közösen intézték a konkrét teendőket. Így – többek között – az 1970 óta tartó s immár az 519-cel sorszámozott kiállítások – a fotóklubban és az Előtér Galériában – szervezését, rendezését. Homoga József érzékeltette pályázati tevékenységüket, a házon kívüli – főként a magyar fotográfia napjával kapcsolatos rendezvényeiket s széles körű magyarországi és külföldi – elsősorban szlovák, cseh, székelyföldi és osztrák – kapcsolataikat is.

A korábbi igazgatók közül megjelent és visszaemlékezett a régi időkre Korill Ferenc és Simon Lajos. Előbbi elmondta, hogy mindig nagyrabecsüléssel figyelte és a maga módján támogatta a fotóklub értékőrző és -teremtő munkáját. Véleménye szerint mind a klub, amelyet kiemelkedően jó közösségnek tartott, mind több tagja joggal kapott szép elismeréseket, kitüntetéseket. Ugyancsak kellemes emlékek fűzik Simon Lajost a klubhoz, aki akkor volt igazgató, amikor egy kulturális, sport nonprofit kft.-t kellett létrehozni, de ez nem akadályozta a folyamatos együttműködést. Különösen szívesen emlékszik az öt évvel ezelőtti – az 50. évforduló jegyében szervezett – rendezvénysorozatra. Homoga József külön is megköszönte az említettek, továbbá a jelenlegi partnereik közül megjelent Andrássy Nóra kulturális igazgatóhelyettes és Perenyei Ildikó munkatárs segítőkészségét. Balogh Katalin, a regnáló intézményvezető viszont a klubnak nyújtott át ajándékot.

Alapító elődeikre is emlékeztek

Homoga József, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesületének elnöke 2014-ben, a megalakulásuk 50. évfordulóján megjelentetett reprezentatív album előszavában – többek között – azt írta, hogy igyekeznek méltó módon ápolni múltjukat, megbecsülvén tiszteletet érdemlő elődeiket. Ezért szerepelt e megbeszélés történései sorában az utóbbi gesztus is. Közösen hajtottak fejet az alkotóközösségüket megalapozó, s szakmai, művészi tevékenységükkel gazdagító eltávozott tagtársaik emléke előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában