egészséges táplálkozás

2021.10.10. 11:30

Megyeszerte egészséges táplálkozásra nevelik az általános iskolás tanulókat

Örömmel fogyasztják Nógrád megye tanulói a gyümölcsöket, zöldségeket és tejtermékeket, amelyeket az iskolákban kapnak. Mindezzel már fiatalkorban elősegítik az egészséges étrend kialakítását.

Nagy Orsolya

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Évek óta nagy népszerűségnek örvend szűkebb hazánk oktatási intézményeiben az iskolagyümölcs, zöldség és tej program.

Szántó Marianna, a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy még évekkel ezelőtt csatlakoztak a kezdeményezésekhez. – Mindig kapunk idénygyümölcsöket és zöldségeket, amelyeknek nagyon örülnek a tanulók. Az elmúlt időszakban például sok szilvát, almát és körtét is hoztak, ezeket nagyon szeretik a gyerekek és persze el is fogyasztják – közölte Szántó Mari­anna.

Hozzátette: rendszeresen kapnak különböző tejtermékeket is, így például kakaót, joghurtot és időnként túró rudit is, amely a csemeték nagy kedvence.

Az igazgató szerint fontos mindkét program, hiszen elősegíti az egészségtudatos táplálkozást, ráadásul a gyerekek nem édességekkel és cukros üdítőkkel tömik tele a hasukat.

Dorogházán az általános iskolában szintén hosszú évek óta élnek a fenti lehetőségekkel.

Balázs Beáta, a Móra Ferenc Általános Iskola vezetője kiemelte, jó lehetőségnek tartja a programokat, hiszen azok nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra és az egészséges táplálkozásra. Ráadásul a gyerekek sok gyümölcsöt és zöldséget nem is ismernek, így azonban még meg is szerethetik azokat a finomságokat, amelyekről addig talán azt sem tudták, hogy léteznek.

– A tej esetében mindig van olyan nap, amikor valamilyen natúr terméket küldenek, például joghurtot. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezeket kevésbé szeretik a diákok, ugyanis inkább az ízesített dolgokat részesítik előnyben – árulta el Balázs Beáta, aki a kezdeményezéseknek látja az egészségtudatosságra nevelő hatását is.

Mint mondta, Dorogházán senki nem megy haza éhesen az iskolából.

Sztankóné Steflik Éva, a Nézsai Mikszáth Kálmán Általános Iskola igazgatója érdeklődésünkre kifejtette, hogy az intézményben az iskolagyümölcs-program zajlik, amely nagyon közkedvelt a gyerekek körében, hiszen heti rendszerességgel kapnak valamilyen egészséges finomságot és gyümölcslevet is.

Az igazgató elárulta, hogy az alsó tagozatos tanítók is nagyon fontosnak tartják ezt az akciót, mert nagy szükség van rá az egészséges életmódhoz. Ráadásul a szülőknek sem kell aznap pluszban gyümölcsöt bepakolni, mert számítanak rá, hogy kap a gyermekük. A családoknak is extra segítséget jelent, hogy a fiatalok ingyen jutnak a finomságokhoz.

Az iskolaprogramok célja elsősorban, hogy a gyermekek előnyben részesítsék az egészséges táplálkozást. A változatos és megfelelő étrend kialakításához szükség van friss gyümölcsökre, zöldségekre, valamint tejtermékekre is.

Egyre több az elhízott gyermek

Az egészséges életmód kialakításához nélkülözhetetlenek a friss gyümölcsök, zöldségek, valamint a tejtermékek is. Mindezeket a diákok heti rendszerességgel kapják meg. A kezdeményezéssel szeretnék elérni, hogy a gyerekekben egészséges táplálkozási szokások alakuljanak ki, megelőzve így az elhízást. Az Európai Unióban egyre nagyobb problémát okoz az iskolások körében a túlsúly, ugyanis mintegy 22 millióra becsülik az ezzel küzdő diákok számát, amely évről évre emelkedik. Ezért is kiemelten fontos az egészséges étrendre való nevelés szerte a világon, így hazánkban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában