12 év várakozás

2021.10.24. 15:09

Megszentelték a felújított bujáki templomot

Vasárnap délelőtt ünnepi szentmise keretében áldotta meg dr. Beer Miklós, nyugalmazott váci megyéspüspök a kívül-belül felújított bujáki templomot. A renoválás tizenkét éven keresztül tartott, amelynek köszönhetően az Isten háza visszanyerte eredeti, barokk stílusát.

Gerhát Karina

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

Az ünnepi szentmise elején Marti József, helyi plébános, a pásztói kerület esperese köszöntötte dr. Beer Miklóst és minden megjelent hívőt.

– Kedves püspök atya, az elmúlt több mint egy évtizedben sokszor együtt ünnepeltük már a bujáki templomfelújítás egy-egy újabb stációját, Isten áldását kértük erre a munkára. Bevallom őszintén, sokszor nem hittem, hogy eljön ez a nap is, amikor a végére érünk majd ennek a felújításnak. Számomra rendkívül megható, hogy amit a püspök atyával együtt kezdtünk el, azt most együtt is fejezhetjük be, és közösen kérhetjük az Isten megszentelő áldását, erre a kívül-belül megújult templomra. Köszönjük, hogy eljött közénk, hogy velünk ünnepelhessen, és imádkozzon értünk, hogy, amit az őseink ránk bíztak, azt tovább tudjuk adni az utódainknak – hangsúlyozta Marti József.

Dr. Beer Miklós hálát adott, hogy megélhette a helyeikkel együtt azt, hogy teljesen megújult a bujáki templom.

– Visszaemlékszem az elmúlt évek sok-sok kedves, reménybeli találkozására, amikor mindig előre lépünk egy kicsit – ezen szavak elhangzása után pedig megáldotta a felújított Isten házát.

A nyugalmazott megyéspüspök prédikációjában felidézte, hogy 2003. június 20-án, egy pénteki napon iktattak be a püspöki szolgálatba, és másnap volt az első papszentelése a váci székesegyházban.

– Akkor két plébánost és két diakónust szenteltem fel, az egyikük Marti József, mostani esperes volt. Ekkor ismertük meg egymást, aztán püspöki szolgálatom alatt több meghívást is kaptam ide, hiszen mindig történt valami a bujáki templomban. Ezen a nagy ünnepen is itt lehetek, és a helyiekkel együtt hálát adhatok a Jóistennek, azért a csodáért, hogy sok-sok év munkájának köszönhetően a régi fényben pompázik az Isten háza – emelte ki dr. Beer Miklós.

1754-ben épült

– Az elmúlt 12 esztendőben több ünnepi alkalom keretében is volt lehetőségem sok mindent megköszönni, most azonban, hogy a végére értünk a templom felújításának még több embernek tartozom hálával, akik nélkül mindez nem valósulhatott volna meg. A munkáltok ideje alatt sokan jöttek takarítani egy-egy vasárnapi szentmise előtt, hogy a templomban tudjuk tartani a liturgiát. Nagyon jó volt ezt látni, azt éreztem, van kiknek felújítani az Isten házát – mondta Marti József.

Portálunk kérdésére kifejtette: a Szent Márton tiszteletére felszentelt templom 1754-ben, barokk stílusban épült. Az Isten házát azonban a 20. század folyamán minden barokk díszétől megfosztották. A helyreállítás 2009-ben kezdődött. Az évek során mintegy 200 millió forint pályázati forrásból, egyházmegyei támogatásból, illetve önerőből kívülről és belülről is visszanyerte eredeti szépségét az Isten háza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában