Nógrádi UFO-akták

2021.10.31. 19:50

Félelem és rettegés: fej nélküli szellem és láthatatlan utas kísérti a nógrádiakat

Nem kell messzire mennünk, hogy megmagyarázhatatlan történetekbe ütközzünk, ugyanis megyénk is bővelkedik jó pár furcsa esetben, amelyeket nagyrészt túlvilági erőknek tulajdonítanak.

Nool

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Fej nélküli kóbor szellem a Karancs-völgyben? Vörösen izzó szempár a Dornyay turistaháznál? Halloween apropóján összegyűjtöttünk nektek jó pár hátborzongató történetet, amelyek talán még a legbátrabbakat is halálra rémisztik. Csupán az emberi képzelet szüleményei, vagy valóban megtörténhettek? Döntsétek el ti magatok!

A Karancs-völgy legendája

Nógrád megye egyik legrémisztőbb legendáját a Magyar Néprajzi Lexikonba is bejegyezték. A régi hiedelmek szerint Karancskesziben egy fej nélküli szellem rémítette halálra éjjel a helyieket. Ha valaki elég bátor volt, hogy az éjfélkor kimerészkedjen az utcára, az találkozhatott a rézgombos fekete köpenyt viselő, csak állal rendelkező emberi alakkal.

Ha ez nem lenne elég hátborzongató, Karancskesziben és Ipolytarnócon egy tüzes alakban megjelenő kísértetről is beszámoltak, ami hol lámpást vitt magával, hol tűz kísérte. Feljegyzések szerint a szellem éjszakánként, gyakran láncot csörgetve, hol a földeken, hol a kertek alatt bolyongott. Más beszámolók arról szólnak, hogy az éjjel kint járókat követte, ránehezedett a kocsikra, a gyalogosok vállára, és meg is égette a közelébe kerülőket.

A láthatatlan utas

Annál a gondolatnál, hogy valahol szellemek leselkednek az emberre elképzelni sem lehet ijesztőbbet. Következő történetünk középpontjában egy városi legenda áll fókuszban az Eresztvényben található, 1935-ben épült Dornyay turistaházzal. Szóbeszédek szerint egyszer egy arra járót egy vörös szempár figyelt a házból, míg egy motoros mögé egy férfi pattant fel, akit a visszapillantó tükörből látott, azonban mire hátranézett a férfi eltűnt. Egyes kirándulók furcsa hangokról és lánccsörgésről is beszámoltak.

Hová tűnt két nap?

A különleges természeti képződmények köré is rendre mítoszok és legendák épülnek. Hátborzongató élményben volt része a salgótarjáni Buda Lászlónak, aki a Mátrában található, Csörgő-lyuk barlangban tapasztalt szokatlan eseményeket. Elmondása szerint 1984-ben csapatával leereszkedett a barlangba, majd a hatósággal történt egyeztetésnek megfelelően hat-hét óra után a felszínre jöttek. Ennek ellenére a hazafelé vezető úton mégis egy mentőcsapattal találták szembe magukat, akik az ő keresésükre indultak, azt állítva, hogy már két nap telt el. Ha ez nem lenne elég a mélységben az iránytű és az elemlámpák is felmondta a szolgálatot. A furcsa jelenségeket a barlang egy titokzatos objektumának, a szuperkockának tulajdonítják, amelyet a kutatóknak máig nem sikerült kiderítenie, hogy került oda.

Ha Ön is hallott, esetleg tapasztalt már megmagyarázhatatlan dolgokat, feltétlenül írja meg nekünk a [email protected] címre!

További érdekességek korábbi cikkünkben:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában