ételallergia

2021.10.04. 11:32

Felkészültek a speciális étkezést igénybe vevőkre Nógrád megyében

Egyre többen szenvednek élelmiszer-allergiában szűkebb hazánkban is. Az érintettek száma évről évre növekszik: a felnőttek az allergének kiiktatásával kerülhetik el a kellemetlen tüneteket, míg a gyermekek jó része – megfelelő diéta betartását követően – kinövi a betegséget. Utánajártunk, Nógrád megyében milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik érzékenyek a különféle ételekre.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Az európai szakirodalmi becslések alapján a felnőtt lakosság egy, a gyermekek 4–6 százaléka szenved táplálékallergiában. A betegség elsődleges kezelése az azt kiváltó ételek teljes kiiktatása az étrendből. A leggyakoribb allergének a tehéntej, a tojás, a földimogyoró, a diófélék, a rákfélék, a hal, az eper, a szója és a búza.

– A gyermekkori ételallergia hazánkban a kicsik közel 7 százalékát érinti. A tünetek oka az immunrendszer, a bélrendszer és az emésztési képesség éretlensége. A panaszok az életkor előrehaladtával változhatnak, más szervi megjelenések jelentkezhetnek ugyanarra az ételre csecsemő- és gyermekkorban – fogalmazott Szitás-Szabó Edina, a Szakácstündér Kft. dietetikusa. Hozzátette: egy rövidebb diétát követően a gyermekek 80–90 százaléka óvodás korára kinőheti a betegséget.

A legtöbb étteremben odafigyelnek azokra is, akik érzékenyek az összetevőkre
Fotó: H. Cs. / NMH

Salgótarján területén az előbb említett társaság látja el a Salgótarjáni Költségvetési Intézmények Gazdasági Szolgálata fenntartásában működő bölcsődék, óvodák, általános és középiskolák étkeztetését. A cég 2019 nyarán a Mackóvár Központi Óvoda konyháján külön diétás főzőhelyet alakított ki, így térben és időben történő elkülönítéssel elkerülhető a keresztszennyeződés.

– Az intézmények teljes üzemelésekor több mint százan étkeznek diétásan. Az étrendet dietetikus felügyeli, míg magát az elkészítést diétás szakács végzi. A konyha 15 oktatási intézménybe 22-féle diétát biztosít a speciális étkezést igénybe vevő gyermekek részére – tájékoztatott Szitás-Szabó Edina. A közétkeztetésben a 14 jelölésköteles allergént fel kell tüntetni az étlapon. Gyermekkorban a leggyakrabban a tehéntej és a tojás okoz allergiát. A speciális táplálkozás megvalósítása több odafigyelést von maga után, s nem az ár lesz az elsődleges vásárlási szempont, hanem a termék allergén-mentessége. Így többletköltséggel járhat a diéta, amely támogatása gyermekkorban az emelt családi pótlékkal történik. Ezt szakorvosi vélemény alapján igényelhetik a szülők.

Napjainkban már azoknak sem kell lemondaniuk az éttermi fogásokról, akik ételallergiával küzdenek. A vendéglátóhelyek is odafigyelnek arra, hogy a finomságok közül minél többet el tudjanak készíteni allergénektől mentesen is.

– Az étlapon feltüntetjük, hogy a fogások milyen allergiát okozó összetevőket tartalmaznak. Ha a vendég kéri, a legtöbb ételt elkészítjük allergénmentesen is – tájékoztatott Janusek Zoltán, a salgótarjáni La’Koma étterem szakácsa. Arra is fel vannak készülve, hogy külön edényben, fritőzben készüljön a speciális étel, a keresztallergia elkerülése miatt.

Többe kerülnek az élelmiszerek is

– Két és fél éves koromban derült ki, hogy gluténérzékeny vagyok. Így szinte egész életemben speciális étrendet kellett követnem – közölte Kovács Ferenc, aki a táplálékallergia egyre gyakoribb változatában szenved. Ezt a fehérjét sok minden tartalmazhatja, így a vásárlások alkalmával mindig elolvassa az élelmiszerek összetételét. Mint mondta, napjainkban már Nógrád megyében is egyre több boltban beszerezhetők a gluténmentes alapanyagok, gyermekkorában csak a fővárosban lehetett azokat megvásárolni. Leggyakrabban mégis a világhálóról rendel különféle termékeket, nagyobb mennyiségben, így hónapokig nincs rá gondja. – Az általam használt lisztkeverék kilója 1100 forint körül kapható, ami közel ötször többe kerül, mint a búzaliszt. Ez a tendencia a legtöbb alapanyag esetében megfigyelhető – ismertette a nógrádi lakos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában