Csach Gábor: emelkedőben van a koronavírus-fertőzöttek száma

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere vasárnap este közösségi oldalán tájékoztatott a várost érintő koronavírus-helyzetről.

Nool

Mint azt a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">városvezető írja, az elmúlt 18 napban Balassagyarmaton 13 covid fertőzött azonosítottak és 49 kontakt személyt helyeztek házi karanténba. Utóbbiak közt a Szent Imre iskola 3/a. osztályát, a Központi Óvoda Csibe és Tappancs csoportját. A polgármester hozzátette, hétfőtől mindhárom csoport, illetve osztály újra szabad.

Csach Gábor arról is beszámolt, hogy a közösségi szállón felmerült koronavírus-gyanú végül csak vaklárma volt. Ezzel a covid fertőzöttek napi átlaga ugyan már emelkedőben van (0,7 a napi mozgóátlag), de még mindig alacsonynak tekinthető (2 fő alatti).

A Dr. Kenessey városi kórházban a hétvégén 15 Nógrád megyei koronavírus-fertőzött beteget gyógyítottak, közülük egy beteg balassagyarmati lakos, öten vannak intenzív osztályon. Jó hír, hogy a „normál” betegek az eddigi tapasztalatok alapján sokkal gyorsabban gyógyulnak, mint a korábbi hullámokban, ugyanakkor sajnos az intenzív osztály betegei ugyanolyan nehezen gyógyulnak, mint korábban. Rossz hír, hogy a fertőzöttek negyede/ötöde már megkapta a két oltását, igaz május előtt. Vagyis ebből az következik, hogy a krónikus betegek illetve a veszélyeztetett korosztály tekintetében 4-5 hónap elteltével szükség van a harmadik oltás beadására – írja a polgármester.

Csach Gábor arra kéri a veszélyeztetett lakosokat és azt, aki június előtt kapta meg a második oltását, vagy az egydózisú Janssent, hogy konzultálva háziorvosával, mindenféleképpen vegye fel a harmadik oltást.

Koronavírus Nógrád megyében

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik