fejlődési lehetőség

2021.10.26. 13:53

Bővíthetik a tudásukat: Nógrádból is egyre több diák indul külföldi gyakorlatra

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) több tagintézményében is nagy hagyományokkal bír a külföldi szakmai gyakorlat és tapasztalatszerzést, valamint az idegen nyelv használatának fejlesztését célzó Erasmus Plusz Program. A megyeszékhelyen működő tagintézmények több tájékoztató, illetve érdeklődést felkeltő, játékos programot szerveztek a diákoknak az Erasmus-napok rendezvénysorozathoz kapcsolódóan is.

Veres Edina

A keris tanulók egy játékos versenyen ismerkedhettek az Erasmus-programmal

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Az NMSzC tagintézményei közül elsőként a Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola csatlakozott az Erasmus Plusz Programhoz tizenkét évvel ezelőtt.

Ugra Zsuzsanna szaktanár, a projekt koordinátora az iskolában arról számolt be, hogy idáig tíz országban az intézmény 359 tanulója, 78 oktatója és 48 szakoktatója szerezhetett szakmai tapasztalatot.

– A koronavírus-járvány miatt se tavaly, se idén nem tudtuk megvalósítani a programot, így a korábban elnyert támogatásoknak köszönhetően a következő két évben 80 diáknak és 40 oktatónak tudunk az Erasmus-programban helyet biztosítani. A tervek szerint 2022 nyarán a kereskedő és webáruházi technikus, a szakács, a pincér- és vendégtéri szakember, a cukrász, valamint a kereskedelmi értékesítő szakmákat tanuló keris fiataloknak lesz lehetőségük arra, hogy külföldön gyarapítsák nyelvtudásukat és szakmai ismereteiket. A tanulóink egy évtized alatt Németországban, Portugáliában, Spanyolországban vagy Máltán teljesíthették négyhetes szakmai gyakorlatukat. Ettől az évtől kezdve ez a sor még tovább bővült két lehetséges helyszínnel, Észak-Írországgal és Bulgáriával – mondta Ugra Zsuzsanna.

Hozzátette: az iskolájuk évek óta csatlakozik az Európa-szerte megrendezett háromnapos programsorozathoz, az Erasmus-napokhoz. A közelmúltban egy tanítás nélküli napot tartottak az iskolában, amikor is a Hét év, hét ország nevet viselő akadályversennyel népszerűsítették a diákok körében a programot.

– A megyeszékhely különböző pontjain – például a könyvtárban, a múzeumban, a művelődési házban, a levéltárban vagy a tudományos ismeretterjesztő társulat (TIT) székházában – kell végrehajtaniuk a gyerekeknek összesen hét feladatot, amely mindegyike egy-egy Erasmus-os országhoz kötődik. A gyerekek így például himnusz felismerésben vagy épp Európához kapcsolódó kincskeresésben is bizonyíthatták a tudásukat. A próbák megoldása után a tanulók egy pecsétet kaptak a maguk által készített „Erasmus útlevelükbe”, ezzel bizonyítva, hogy sikeresen vették az akadályt – mondta Ugra Zsuzsanna, aki arra is kitért, hogy az intézményükben kiemelt jelentőséggel bír az Erasmus Plusz program, amely lehetőség előnyeit mind a hétköznapi oktatás során, mind a különböző iskolai rendezvényeken is igyekeznek a tanulóik figyelmébe ajánlani.

A keris tanulók egy játékos versenyen ismerkedhettek az Erasmus-programmal
Fotó: H. Cs. / NMH

Szvoren Rebeka, az intézmény 11. évfolyamos tanulója elmondta: nyolcadik osztályban, az iskolalátogatások során hallott először az Erasmusról. A külföldi szakmai gyakorlatot már akkor remek lehetőségnek találta, most pedig boldog, hogy a Keri diákjaként ki is próbálhatja azt.

– A vendéglátás-szervezés és a pincérszakmákat tanulom egymással párhuzamosan az iskolában. Nagyon várom már a külföldi gyakorlatot, reményeim szerint mind az idegen nyelvvel, mind a szakmával kapcsolatos tudásom bővíthetem. Emellett pedig az sem elhanyagolható előny, hogy egy másik ország kultúráját is megismerhetem – hangsúlyozta Szvoren Rebeka, aki úgy gondolja, hogy e tapasztalatok segítségére lesznek abban, hogy később minél jobban megállja a helyét a vendéglátásban.

Az Erasmus Plusz Program­ban egy másik intézmény, a NMSzC Táncsics Mihály Technikuma is több mint tíz éve részt vesz. A programra az iskolában egy szerencsekerekes vetélkedővel hangolódhattak rá a fiatalok a napokban. Juhászné Janik Beatrix tagintézmény-vezető kifejtette: az elkövetkező időszakban nyolcvan diák vehet részt külföldi szakmai gyakorlaton a rendelkezésre álló pályázati forrásból, valamint több mint harminc oktató szerezhet tanulmányúton ismereteket hazánk határain túl.

Játékos feladatokkal készültek

Bozó János, a NMSzC Stromfeld Aurél Technikumának intézményvezetője arról számolt be, hogy idén több mint harminc, a technikumi képzésen belül az építészet és a gépészet ágazatban tanulók számára tudnak lehetőséget biztosítani a külföldi szakmai gyakorlat teljesítéséhez. A már jelentkezett fiatalok és az érdeklődő gyerekek számára is szerveztek tájékoztató és érdeklődést felkeltő játékos feladatokat. Hasonlóképpen történt ez a NMSzC Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban is. Képesné Kövessy Margit, az iskola tagintézményvezető-helyettese elmondta: a szakképzési centrum sikeres pályázatának köszönhetően idén először csatlakoztak az Erasmushoz, amelyre eddig több mint tíz diákjuk jelentkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában