kiállítás

2021.10.18. 16:54

Az 1980-as évek Nógrád megyéjébe repít vissza a ritka fotógyűjtemény

Mint arról korábban már beszámoltunk, tizenharmadik alkalommal tartottak levéltári napot a Nógrád Megyei Levéltárban. Ennek keretében egy tárlatot is megnyitottak, amit a következő esztendő nyaráig tekinthetnek meg az érdeklődők.

G. K.

Nyomon követhető az 1980-as évek Nógrád megyéje

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

– A létező szocializmus életvilágai – A vidéki miliők rendszerváltása című kiállítás a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár közös kutatási programjának részeként valósulhatott meg – mondta el portálunknak Gusztiné dr. Toronyi Judit. A Nógrád Megyei Levéltár igazgatója hozzátette: a tárlat eddig még soha nem látott fényképgyűjtemény segítségével mutatja be a rendszerváltást megelőző évek településfejlesztési törekvéseit, illetve annak az életmódra gyakorolt hatását.

– Az 1980-as években a Hazafias Népfront kezdeményezésére, a felszabadulás negyvenéves évfordulójára készülve helyi könyvtárosok, profi fotósok és különböző aktivisták fényképezték végig Magyarország utcáit. Ennek legfőbb célja az volt, hogy bemutassák a hazai falvak fejlődését, átalakulását. Most ezek a felvételek jelennek meg a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának helyi kiállításában – emelte ki Gusztiné dr. Toronyi Judit.

Nyomon követhető az 1980-as évek Nógrád megyéje
Fotó: L. B. / NMH

Az intézmény igazgatója kifejtette továbbá: a tablókon, a molinókon az érdeklődők nyomon követhetik az 1980-as évek Nógrád megyei építkezéseit, megismerhetik a települések szerkezetét, korabeli életét.

– A tárlat anyagában három kisfilm is helyett kapott. A képeken Nógrád megye településeit tematikusan csoportosítva mutatják be. Az elsőben az egymás mellett élő régi és új falut, a másodikban a továbbélő községet, a harmadikban pedig az új, épülő falut tekinthetik meg a látogatók. Mindezek mellett a levéltár ebben a korszakban keletkezett plakátgyűjteményének darabjai, az üvegvitrinben elhelyezett tárgyak, valamint egy interaktív játék is tovább színesíti a kiállítást – tudtuk meg Gusztiné dr. Toronyi Judittól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában