átadás

2021.10.08. 12:27

Átadták a Somoskői Látogatóközpont kibővített épületét

Ünnepélyes keretek között adták át pénteken a Somoskői Látogatóközpont kibővített épületét. A páratlan természeti környezetben található, megújult létesítmény hozzájárul a térség turisztikai értékeinek kiaknázásához.

Gulyás Edina

Páratlan kilátás nyílik a pénteken átadott, kibővített látogatóközpont teraszáról: távolban a Salgói Vár sejlik fel, míg a létesítmény fölé a Somoskői Vár magasodik.

– A kormány célja, hogy hazánk a legélhetőbb országok közé tartozzon. Ehhez erős gazdaságra és kellő számú munkahelyre van szükség. Továbbá megfelelő oktatási és kulturális intézményekre, egészségügyi és szociális ellátórendszerre, de fejlett infrastruktúrára is. Az élhetőséghez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy az emberek színvonalas szálláshelyeken tudják eltölteni a szabadidejüket – fogalmazott az ünnepségen Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő, aki arra is kitért, hogy a fenti célok érdekében az elmúlt időszakban több, mint száz turistaház és zarándoképület fejlesztését támogatta a kormány. Mint mondta, a Somoskői Látogatóközpont bővítése óriási lehetőség arra a megyeszékhelynek és a Karancs-Medves vidékének, hogy országszerte ismertebb és népszerűbb legyen.

– Ebben a térségben az elmúlt századok iparosítása a természet részéről sok áldozatot követelt. A 21. századra azonban meg tudtuk fordítani ezt a folyamatot, és az erdőkkel, fákkal új, élhető környezetet teremtettünk – hangsúlyozta Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. – Az állami erdőgazdasági cégcsoport, köztük az Ipoly Erdő Zrt. szakembereinek legfontosabb feladata az ország meglévő erdeinek fenntartása, ápolása. Komoly szaktudást és felelősséget jelentő munkáról van szó, ugyanis a klímaváltozás hatásai egyértelműen megjelentek hazánkban.

Mint mondta, a nógrádi megyeszékhely térségének turisztikai adottságai feltárásra vártak. Ezt a folyamatot indította el az Ipoly Erdő Zrt. a Somoskői Látogatóközpont megépítésével. A táj értékét mutatja, hogy a közelben futó erdei kerékpárutat néhány napja az év legszebbjének választották. A legutóbbi fejlesztés több, mint egy hagyományos ökoturisztikai beruházás. A szálláshelyek bővítése, a konyha és az étterem kialakítása lehetővé tette, hogy a kirándulóközpontot a korábbinál jobban bevonják az erdei iskolák tevékenységébe. A környezeti nevelés egyik fontos helyszínévé váljon. Az erdőgazdaság ezzel egy újabb kaput nyitott ki a látogatók számára.

– Egyetlen kormány sem biztosított még soha annyi pénzt az aktív életmód elősegítésére, mint a jelenlegi – közölte Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. – Közel száz turistaház újult meg 2018 óta, amelyek felveszik a versenyt az osztrák és a szlovák társaikkal is. A legfontosabb azonban, hogy a fiatalokat megcélozzuk. Ennek érdekében az internetes játékok helyett versenyképes élményeket és lehetőségeket kell felajánlani számukra.

Az megújult somoskői létesítmény átadóján Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere és dr. Becsó Károly, a térség országgyűlési képviselője is örömét fejezte ki a beruházás kapcsán. Végül Varga András esperes megáldotta az épületet.

A közel félmilliárdos beruházás vonzóbbá teszi a térséget

A Somoskői Látogatóközpont öt évvel ezelőtt létesült, az Észak-magyarországi Operatív Program támogatásával. A somoskői létesítmény fejlesztésének második üteme határon átnyúló programon belül, a Szlovák Állami Erdészet Lévai erdőgazdaságának partnerségével valósult meg 417 millió forint teljes ráfordítással és az Aktív Ökoturisztikai Központ 35 milliós támogatásával. Ez utóbbit a park létesítésére és a berendezések, felszerelésekre fordítottuk – tájékoztatott Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója. Mint mondta, a turistaház helyszínéül tudatosan választották azt a helyet, ahonnan Nógrád megye két jellegzetessége, a Salgói és a Somoskői Vár egyaránt látszik. Kiss László arra is kitért, hogy a pandémia időszakában megsokszorozódott a látogatók száma. Az előkészítés alatt álló turisztikai fejlesztési programok még inkább vonzóvá teszik a térséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában