Salgótarján-Somoskő

2021.10.15. 18:14

A Petőfi kunyhó környékét is rendbe tették a menetgyakorlatozó fiatalok

Élményekkel hozza közel a fiatalokhoz a történelmet és azon keresztül a honvédelmi nevelést az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (KIKNYP) 11. Hadkiegészítő és Toborzó Irodája.

V.E.

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Szitó Andrea százados, a nógrádi iroda megbízott vezetője elmondta: a napokban negyvenöt diákkal és kísérőtanáraikkal látogattak el a Hadtörténeti Múzeumba, ahol megtekintették az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit bemutató tárlatot, illetve ahhoz kapcsolódóan egy tematikus történelmi órán is részt vehettek. A százados azt is elárulta, az ehhez hasonló eseményeket a Kadét Program megvalósításban részt vállaló négy Nógrád megyei intézmény diákjai számára hirdetik meg.

– A hadkiegészítő és toborzó irodák országszerte vállalnak hadisír gondozással és honvédelmi neveléssel összefüggő feladatokat. Ennek keretében valósult meg a budapesti kirándulás is, amelynek témájához kapcsolódva pénteken egy több mint hat kilométeres menetgyakorlatot teljesített a Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium huszonegy tanulója. Ezeknek a programoknak az a célja, hogy a honvédelmi nevelés megvalósítása közben a fiatalok pozitív élményekkel gazdagodjanak, például egy jó hangulatú kiránduláson vagy múzeumi látogatáson. A túra kiindulóhelyén, azaz a Somoskői Várparkban a diákok kerti szerszámokat és szemeteszsákot ragadtak, és rendbe tették az Aradi Vértanúk Emlékparkját, Somoskeőy István honvéd százados sírját, valamint a Petőfi kunyhó környékét. Ezt követően indulhatott a gyaloglás, amely Eresztvényt és a Salgói várat érintve vezetett Salgóbányára, ahol a fiatalok az első világháborús emlékművet szintén megtisztították a lehullott falevelektől, majd mécsest helyeztek el a hősi halottak előtt tisztelegve – mondta Szitó Andrea. E menetgyakorlatnak immár két éves hagyománya van, és jövőre is tervezik megvalósítani.

Hozzátette: az elesett katonák emlékműveinek gondozása az iskolai közösségi szolgálatban elszámolható feladat a fiatalok számára.

A honvédelmi neveléshez kapcsolódó gyakorlatokat a közeljövőben is szervez a nógrádi Hadkiegészítő és Toborzó Iroda. Így például Bátonyterenyén, Mátraszelén és Balassagyarmaton is háborús emlékműveket és hadisírokat gondoznak majd a kadét programban résztvevő iskolák diákjaival, valamint lehetőség szerint a toborzó iroda munkatársai a csécsei és ecsegi sírok rendbetételének munkálataiba is bevonja majd a tanulókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában