tüzelő

2021.10.21. 06:50

A Nógrád megyei rászorulóknak is segítenek befűteni az önkormányzatok

Szűkebb hazánkban a legtöbb település önkormányzata él a Belügyminisztérium által biztosított lehetőséggel, ennek köszönhetően a rászoruló családoknál szociális tűzifa ad meleget télen. Az idei évben több mint száz nógrádi község támogatási igényét bírálták el kedvezően. A legtöbb helyen igyekeznek még a kemény mínuszok megérkezése előtt kiszállítani a kályhába valót.

Gulyás Edina

20210915 Szeged Tűzifát kaptak a Cserepes sori roma szegregátum lakói képen: Kovács Gusztáv ( fekete pólóban) fotó: Kuklis istván Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

– Sóshartyánban a kezdetek óta él a szociálistűzifa-pályázat lehetőségével az önkormányzat. Idén 7 millió 500 ezer forintos támogatást kaptunk – tájékoztatott Tóth Gabriella polgármester. – A faluban egy telephelyre már a nyári időszakban elhelyezett 300 köbméternyi tüzelőt az erdészet, ezt további 50 köbméterrel egészítik ki a közeljövőben. Ez a mennyiség mintegy kétszáz ingatlanban jelent segítséget a fűtési szezonban. Reményeink szerint még karácsony előtt el tudjuk azt juttatni az érintetteknek.

Mátraverebélyben az előző években szénre pályáztak. A helyiek kérésére azonban idén kemény lombú tűzifára nyújtották be támogatási igényüket. A megítélt 7 millió 300 ezer forintból 361 köbmétert tudnak beszerezni.

– Az elmúlt évekhez képest idén jelentősebb összeget kaptunk, így az eddigi 150–160 család helyett ezen a télen 240 helyi rászorulónak tudunk segíteni – fogalmazott Nagy Attila polgármester. – A testület úgy határozott, hogy saját szociális keretünk terhére fel is hasogattatjuk a fát. A tüzelőt szeretnénk minél előbb eljuttatni a nehéz helyzetben élőknek, a szállításban egy helyi vállalkozó van az önkormányzat segítségére.

– A számunkra megítélt közel ötmillió forintból 242 köbméter fát tudunk beszerezni, ezzel 180–200 családnak könnyítünk a terhein a téli időszakban – közölte Turopoli Zsolt, Tar polgármestere. – A képviselő-testület rendeletben határozza meg, hogy kik részesülhetnek a szociális tűzifából. Ide tartoznak azok az idősek, akiknek alacsony a nyugdíjuk, vagy a hátrányos helyzetben élő, gyermeket nevelő személyek.

Nógrádmegyer önkormányzata nyerte el a fenti kiíráson a legnagyobb összeget szűkebb hazánkban: közel 11 millió 400 ezer forintból gazdálkodhatnak.

– A tűzifa jelentős része, mintegy kétharmada, már a faluban, egy telephelyen van. A szécsényi erdészet folyamatosan szállítja ide a hiányzó mennyiséget – hangsúlyozta Verbói Gábor, a község első embere. – November elején kezdjük a tüzelő szétosztását, minden rászoruló egy köbmétert kap, a több gyermeket nevelő családok pedig ennek a dupláját. Sokaknak nagy segítség ez, és az sem utolsó szempont, hogy nem szeméttel, rongyokkal fűtenek azok, akiknek nem futja tüzelőre.

Kállón közel 250 kályhába jut az elnyert 350 köbméternyi fából, amit szeretnének még a kemény hideg előtt eljuttatni az emberekhez. Baboss Buda polgármester elmondta: billenős kisteherautót is vásároltak erre a célra, ugyanis nem egyszerű ekkora mennyiséget megmozgatni. Az önkormányzat rendelete igen széles körben határozza meg az igénylők körét, így egy, másfél köbméternyi fával tudják a rászorulókat támogatni.

– Nagyon nagy segítség a családoknak ez a támogatás, mintegy 240 háztartásba jut az önkormányzat által megnyert, közel 8 millió forint értékű tűzifából – tájékoztatott Oláh Nándorné, Karancsság polgármestere.

Kedvez a program az erdészeknek

A Belügyminisztérium közleménye szerint a kormány az idei évben is 5 milliárd forintot biztosított az önkormányzatoknak a szociálistüzelőanyag-programhoz. Szűkebb hazánkban ebben az évben százhét község szerepelt sikeresen a kiíráson, több mint 340 millió forint érkezik megyénkbe erre a célra. A nyertesek a támogatásból vásárolt tűzifát, illetve szenet 2022. február 15-éig oszthatják ki a rászorulók között, a szállítás költsége az önkormányzatokat terheli. A szociálistüzelőanyag-program 2011 óta működik, és az ötezernél kevesebb lakosú településeken élők tüzelőanyag-felhasználásához járul hozzá. A pályázat meghirdetése az érintett erdőgazdálkodóknak is segítséget jelenthet az elmúlt években jelentkező fapiaci zavarok, majd a koronavírus-járvány miatt felerősödő tűzifa-értékesítési problémák enyhítésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában