fejlesztés

2021.10.07. 06:50

A beruházások mellett a külcsínre is adnak Mátraszelén, hatalmas címert alkottak

Több pályázati projekt megvalósítása is folyamatban van Mátraszelén. A minibölcsőde kialakítását célzó projekt már a célegyenesbe ért, míg a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítésének második ütemén jelenleg is dolgoznak a szakemberek. A beruházások mellett az önkormányzat munkatársai a község csinosítására szintén nagy hangsúlyt fektetnek.

Veres Edina

Bornai Attiláné, a címer dekoráció ötletgazdája és egyik megvalósítója is egyben

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Sikeres pályázatoknak köszönhetően több beruházás is zajlik Mátraszelén egymással párhuzamosan. Vincze László, a község polgármestere elmondta: az egyik legfontosabb projekt a egycsoportos minibölcsőde kialakítása.

– Örömmel mondhatom, hogy ez a korszerűsítés már célegyenesben van, hiszen a szakemberek a közelmúltban végeztek a munkákkal, jelenleg a hatósági és a működési engedélyeztetés zajlik. Ugyan e dokumentumok beszerzése rendszerint hosszabb időt vesz igénybe, mégis abban bízunk, hogy októberben a minibölcsődénk megnyithatja kapuit a legkisebbek előtt. Az új szolgáltatás iránt már most több szülő érdeklődik úgy Mátraszeléről, mint a környező településekről – mondta Vincze László. Hozzátette: a beruházást csaknem 89 millió forintos pályázati támogatásból valósították meg.

A közel tíz gyermek befogadására alkalmas minibölcsődét a helyi óvoda egyik használatlan helyiségéből alakították ki. A munkálatok során a szakemberek felújították a termet, majd kialakították az ahhoz kapcsolódó játszóudvart, ahol már felszerelték az önkormányzat által beszerzett eszközöket, bútorokat és játékokat. A projekt során kerékpár- és babakocsi- tárolót is létesítettek, illetve akadálymentes parkolót alakítottak ki. Mindezen túl a tetőre napelemrendszert telepítettek a bölcsődei és a konyhai épületrész üzemeltetéséhez szükséges elektromos áram kiváltására, ezzel elősegítve az intézmény takarékos működtetését.

A temetőhöz vezető József Attila út újult meg
Fotó: L.B. / NMH

A kisgyermekes szülők mobilitását és munkaerőpiacra történő visszatérését támogató projekt mellett a településen tovább zajlik a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése is. Ezzel kapcsolatban a faluvezető kifejtette, hogy a község teljes körű vízrendezésének első fázisát közel két évvel ezelőtt már megvalósították, jelenleg egy kilencvenhatmillió forintos támogatás segítségével a második ütem munkálatai folynak. Ez alkalommal a falu déli részén, a Szabadság és a Táncsics utak mellett zajlik a kivitelezés.

Vincze László azt is elárulta, hogy a beruházás harmadik szakaszának megvalósításához a szükséges előkészületeket már elvégezték, így amint lehetőség lesz rá, újabb pályázatot nyújtanak be.

A település vezetése az infrastrukturális fejlesztések mellett nagy hangsúlyt fektet a környezet csinosítására és szépítésére is. A falu külcsínét a közelmúltban a község címerét megörökítő alkotással emelték tovább. Az ötlet megálmodója Bornai Attiláné, az önkormányzat pénzügyi főelőadója volt. Amint mondta: a Szabadság út mellett fekvő füves terület üres részének díszítése már korábban megfogalmazódott benne.

Bornai Attiláné, a címer dekoráció ötletgazdája és egyik megvalósítója is egyben
Fotó: L.B. / NMH

– Először virágokból próbáltam megalkotni a címert, aminek keretét apró fehér kővel raktam ki, majd oda a mintának megfelelően különböző színes szirmú növényeket ültettem. Ez a módszer sajnos nem vált be, mivel a virágok locsolása körülményesnek bizonyult, ráadásul a gyorsabban elhervadó „díszítőelemek” miatt az összkép egysége is megbomlott. Emiatt tartósabb megoldás után kellett néznünk, így végül azt találtam ki, hogy a keretet alkotó fehér kövekkel kitöltjük a formát, majd azt megfestjük. Ehhez a terepet néhány kollégám és a közmunkások segítségével készítettük elő. Gyomláltunk, fekete fóliával borítottuk a földet szigetelés gyanánt, majd elterítettük a köveket, amelyeket a mátraszelei címert ábrázoló sablon alapján megfestettünk. Utolsó lépésként kihelyeztünk egy ismertetőtáblát a már elkészült dekoráció mellé, amelyről az érdeklődők megtudhatják, hogy a címerünkön látható különböző színek és motívumok milyen jelentést hordoznak magukban – ismertette az alkotás folyamatát Bornai Attiláné, aki szabadidejében szívesen szépíti szűkebb és tágabb értelemben vett lakókörnyezetét kreatív ötletei nyomán, például a közelgő adventi időszakra is vannak már tervei a község kicsinosítását illetően.

Friss aszfaltburkolat és új gépek segíthetik a település fejlődését

Pályázati forrásoknak köszönhetően utak is megújulhatnak a településen, valamint a közterületek karbantartását szolgáló eszközökkel is bővülhet az önkormányzat gépparkja.

– Sikerrel vettünk részt egy belügyminisztériumi kiíráson, amelynek köszönhetően felújíthatjuk a József Attila utat. Ez az önkormányzati út vezet a temetőhöz, így elég nagy igénybevételnek van kitéve, és emiatt az elmúlt évek alatt nagyon elhasználódott. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a 17 millió forintos támogatásból ez az út kap új aszfaltburkolatot, amely munkálatok jelenleg is folyamatban vannak – fejtette ki Vincze László.

A polgármester azt is hozzátette, hogy a Magyar Falu Programban szintén sikert értek el a kommunális – azaz a közterületek karbantartását célzó – eszközök beszerzésére kiírt pályázaton. Az elnyert csaknem 14 millió forintból egy traktort, valamint hozzá való tartozékokat fognak vásárolni, úgymint fűnyírót, tolólapot és utánfutót. A gépek beszerzése zajlik, amely folyamatnak várhatóan októberben ér végére a községvezetés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában