nem mindennapi kiállítás

2021.09.17. 14:32

Zöldségekből, gyümölcsökből nyílt tárlat Etesen

Ismét elérkezett az ősz, és azzal együtt a betakarítás ideje. Ebből az alkalomból a falu kertbarát közössége a település lakóival karöltve immár kilencedik alkalommal rendezett kiállítást a helyben előállított zöldségekből, gyümölcsökből, az azokból készült termékekből, illetve a dísznövényekből a helyi közösségi házban. Legelőször Salgótarján főterén mutatták meg színpompás tárlatukat.

G. K.

A dekorációt etesi szőttesek egészítették ki

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A kiállítást Szűcsné Mátrai Éva, a helyi Kertbarát Kör vezetője nyitotta meg, majd Tóth Veronika, Menyhárt Szamira és Menyhárt Viktória szavalt a kertészkedés örömeiről. Matúz Gábor polgármester köszöntőjében gratulált a szépen összeállított tárlathoz, megköszönte a kertbarátok munkáját, majd felhívta a figyelmet az eredményes, tartalmas együttműködés fontosságára.

A dekorációt etesi szőttesek egészítették ki
Fotó: L. B. / NMH

Szűcsné Mátrai Éva elmondta: idén elsősorban a kertekben megtermelt zöldségféléket, gyümölcsöket állították ki. Emellett a formájukban is látványos kaktuszokat, dísznövényeket is megtekinthették az érdeklődők.

– Természetesen a növényekből készült termékek is felsorakoztak, így lekvárok, szörpök, befőttek, savanyúságok, aszalt gyümölcs, pálinka, méz színesítette a látványt. A csodálatos dekorációt Pospisil Patriknak köszönhetjük, amihez hozzájárultak a régi etesi szőttesek és az ügyes kezű gyermekek alkotásai is – emelte ki a vezető.

Hozzátette: kilenc éve alakult az Etesi Kertbarát Kör, amelynek jelenleg 32 tagja van, főként nyugdíjasok, de egyre több a fiatal is.

– Tevékenységünk fontos célja, hogy összefogja az Etesen élő, kertészettel és más mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó embereket. Olyan helyi fórum ez, ahol a tagok információkat kaphatnak, szakmai tapasztalatokat szerezhetnek, elleshetik egymás praktikáit, ötleteit. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy összejöveteleinket rendszeres szakmai előadások színesítik – tudtuk meg a vezetőtől, aki azt is kifejtette, hogy nagyon fontosnak tartotta, hogy az óvodások és az iskolások is eljussanak a kiállításra. Faluhelyen is egyre kevesebben művelik a kertjeiket, ezért abban bízik, hogy a látvány megfogja majd a gyermekeket, ami által kertet kedvelő és művelő felnőttekké válnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában