jelkép

2021.09.16. 15:23

Újraszentelték a több mint 80 éves nézsai keresztet

Az 1938-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszus emlékére Krisztus és a falu jelmondattal állított kőalapon fakeresztet a Nézsa–Alsópetény–Keszeg településeket összekötő utak elágazásához Laluja József és neje, Drenkó Mária.

L. J.

Akkor a három faluból indult processzió a kereszthez, amelyet az egykori plébános, Dinka József szentelt fel – mondta el portálunknak Szarka Péter, Laluja József és Drenkó Mária dédunokája.

A kereszt megélte és átélte a háborút, illetve az eltelt időszak viszontagságait. Az idő vasfoga kikezdte a fát, a lemez takaróját és az alapját. Így az általános állapota leromlott. Azonban jó szándékú emberek összefogásával sikerült a fakeresztet és a lemez védőburkolatot újra cserélni, a kőalapot kijavítani és a környezetét rendbe tenni.

A Hétkápolna templom búcsújára tartó zarándoklat ismét a cseresi kereszt felé vezetett
Fotó: Beküldött fotó

– A mostani, 52. Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva lelkes nézsaiak megújították a kereszt festését, valamint rendbe tették annak környékét. Ezt követően a napokban a már több mint húszéves hagyományra visszatekintő váci Hétkápolna templomának búcsújára menő zarándoklat útvonala ismét a cseresi kereszt felé vezetett. Itt találkoztak a keszegi és alsópetényi hívekkel, mivel ezen települések a nézsai plébánia filiái. Aztán Rados László plébános közös áhítat és ima után újból megszentelte a keresztet. Majd a zarándokok tovább folytatták útjukat Vácra – mondta Szarka Péter.

Hozzátéve, hogy nagyon hálás mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a kereszt megújulása és az újraszentelés ilyen lélekemelő esemény lehetett.

A megújult kereszt. Fotó: Beküldött
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában