PILINY

2021.09.12. 19:00

Tartják a kapcsolatokat a testvértelepülésekkel

Nemrégiben újabb testvértelepülési kapcsolattal gazdagodott a község. Lehoczki Szabolcs polgármester úgy véli, rengeteg kölcsönös előnyt jelentenek ezek a megállapodások. – Megismerjük egymás hagyományait, életét, kulturális és sportprogramokat szervezünk, s mindezek mellett barátság alakulhat ki a települések vezetői és a lakosság körében is. Ez a megállapodások egyik legfontosabb küldetése – vélekedett. A kis palóc falunak négy „testvére” van, a legrégebbi kötelék a szlovákiai Alsózellővel köttetett.

Sz. F.

– Légvonalban alig húsz kilométerre van tőlünk a határ másik oldalán. Nagyrészt magyarok által lakott település, az ott élők őrzik magyarságukat. Fontosnak tartom, hogy minél jobban megismerjük egymás életét, ezért évente többször is találkozunk, részt veszünk egymás falunapjain. Közös labdarúgótornát is szerveztünk. Addig, amíg Pösténypusztánál nem készült el az Ipoly-híd, csak nagy kerülővel jutottunk el hozzájuk. A híd átadásával viszont nagymértékben csökkent a távolságunk egymástól – mondta a polgármester.

Erdélyben Szörcse, Lengyelországban pedig Niepolomice nevű településsel ápolnak élő kapcsolatot. Ahogy a polgármester mondta, szeretnék, ha a helyi diákok kölcsönösen nyaralhatnának a másik településen. Idén az augusztus 20-ai ünnepen a Békéscsabától húsz kilométerre fekvő Pusztaföldvárral írták alá a legújabb testvértelepülési megállapodást.

– A magam részéről, s ezzel nem vagyok egyedül, sok előnyt látok abban, hogy egy pár száz kilométerre lévő magyar faluval is legyen ilyen jellegű megállapodásunk – vélekedett a polgármester.

Elmondta, hogy a jövő évi falunapjukat a testvértelepülések jegyében szeretnék megszervezni, amelyre meghívják a helyben működő kulturális csoportokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában