őszköszöntő

2021.09.21. 17:44

Szívükön viselik a hagyományokat: díszes népviseletben járták körbe a falut a vizslásiak

A legfiatalabbaktól a szépkorúakig a település minden lakója szívén viseli a helyi tradíciók ápolását.

V. E.

Néhányan a régi falusiak öltözetét öltötték magukra

Forrás: NMH

Fotó: N. O.

Ezt alátámasztva Sándor József polgármester elmondta: a különböző eseményeken a település apraja nagyja szívesen ölti magára díszes népviseletét, így történt ez a közelmúltban tartott szüreti mulatságon is.

– Mind a vizslási, mind az újlaki településrészt őszi dekorációval díszítették a lelkes lakók. A felvonulás alatt a helyi népviseletbe öltözött résztvevők gyalogosan és lovashintókkal járták végig az összes utcát, míg a gyerekek egy traktor vontatta pótkocsin utaztak biztonsági okok miatt. Az óvodások a megállókon a szőlő „betakarításához” kapcsolódó táncos-énekes műsort adtak elő, míg a helyi Százszorszép Menyecske Kórus tagjai daloltak. A menetet hortobágyi ötös fogat is kísérte, majd a csikósok lovas hagyományaink szemléltetése céljából bemutatót is tartottak, amelyet nagy érdeklődés övezett – mondta a polgármester.

Néhányan a régi falusiak öltözetét öltötték magukra
Fotó: N. O. / NMH

Hozzátette: a könyvtárban Bocsi Éva, vizslási népi iparművész népviseletbe öltöztetett babáit csodálhatták meg a látogatók. A kiállítás bemutatta az őszi falusi élet és az egyházi ünnepek alkalmával hagyományos öltözeteket, amely azért is bírt nagy jelentőséggel a faluban, mivel a vallás mind a mai napig jelentős szerepet tölt be a helyiek életében.

A szüreti ünnepségen hirdették ki a korábbi pogácsasütő verseny díjazottjait. A finomságok között megtalálhatóak voltak a hagyományos ízek, mint a sajtos, a tepertős vagy a köménymagos, de akadtak kísérletező kedvű háziasszonyok is, akik kéksajtot szórtak a tésztára, vagy épp különféle töltelékekkel dúsították azt. A zsűrizés után megmaradt több tíz kilogrammnyi pogácsából a mulatság több száz résztvevőjét vendégelték meg a szervezők.

Sándor József emellett arra is kitért, hogy a rendezvényhez kapcsolódva jótékonysági bált rendeztek, amelynek bevételét a helyi óvoda bútorainak korszerűsítésére fordítják majd.

A jó hangulatban telt szüreti mulatság elmaradhatatlan része volt a tábortűz, szintén a tradíciók ápolásának jegyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában