felvonulás

2021.09.25. 15:20

Motorral a mellrák ellen: szalagra írt üzenetet kézbesítettek a nógrádi vasparipások

Ötödik éve szervezi meg a Magyar Rákellenes Liga (MRL) a Motorral a mellrák ellen című akciót, amelyhez a liga salgótarjáni alapszervezete idén is csatlakozott. A tizenkilenc vasparipán csaknem harminc motoros indult útnak a Balassi Bálint Megyei Könyvtár elől szombat délelőtt azért, hogy Budapestre vigyék az alapszervezet üzenetét.

V. E.

Csaknem harminc motoros indult útnak a Balassi Bálint Megyei Könyvtár elől szombat délelőtt azért, hogy Budapestre vigyék az alapszervezet üzenetét

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A rendezvényen Kreicsi Mária, az MRL salgótarjáni alapszervezetének elnöke kiemelte: a motoros társadalomnak nagy szíve van, szükség esetén egyetlen szóra ékeznek, hogy segítsenek.

– Október a mellrák elleni harc hónapja. Hazánkban évente közel kilencezer embert diagnosztizálnak ezzel a betegséggel, amely a tévhitekkel ellentétben nem csak a nőket, hanem a férfiakat is érinti. Ugyanakkor jó hír, hogy a terápia és a diagnosztika folyamatos fejlődésének hála a statisztikai adatok szerint egyre kevesebb személyt veszítünk el e kór miatt. A legelső alkalom óta minden évben csatlakoztunk a csillagtúra és felvonulás akcióhoz, így ez már az ötödik üzenetünk, amelyet a motoros barátaink szállítottak fel Budapestre – mondta Kreicsi Mária, aki arra is kitért, hogy az idei szalagra írt üzenetük úgy szólt: időben lépj, hogy tovább élj!

A helyi alapszervezet elnöke elárulta, hogy a mondat ugyan egy rövid összegzés, de annál több gondolatot foglal magába. Így például fontos, hogy már kamaszkorban egy egészségtudatos és felelősségteljes életmód rögzüljön a fiatalokban. Ide tartozik továbbá az is, hogy figyelni kell a test jelzéseire, nem szabad megfeledkezni a rendszeres önvizsgálat jelentőségéről, illetve elváltozás észlelése esetén azonnal szakorvoshoz szükséges fordulni.

Csaknem harminc motoros indult útnak a Balassi Bálint Megyei Könyvtár elől szombat délelőtt azért, hogy Budapestre vigyék az alapszervezet üzenetét
Fotó: H. M. / NMH

– Járjunk el szűrésre! A szervezett szűrés csak a 45-65 év közötti korosztályt szólítja meg, de a betegség a fent meghatározott életkor intervallumon kívül esőket is érinti. Régebben a mellrákot az idősek betegségeként tartották számon, azonban napjainkban minden korosztályt érint a fiataloktól a szépkorúakig bezáróan. Legyünk éberek és lépjünk időben, hiszen a kezdeti stádiumú elváltozás napjainkban 95 százalékban tünetmentessé tehető, krónikus betegséggé szelídíthető, azaz lényegében gyógyítható. Ezzel a lehetőséggel kellene élnünk – hangsúlyozta Kreicsi Mária, aki háláját fejezte ki a motoros felvonulóknak, akiket a székesfőváros felé vezető útjuk kezdetén – a megyeszékhely határáig – rendőri felvezetés kísért.

A megyei motorosok vezetője, Szőllős János indulás előtt még ismertette a közel harminc résztvevővel a célállomás, azaz a budapesti Tranzit Art Café felé vezető út menetét. A motorosok az érkezést követően a Hősök terére vonultak, ahol egy közös fényképen örökítették meg az ötödik csillagtúra sikerét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában