Vanyarc

2021.09.05. 17:42

Látványos bemutatókkal tisztelegtek a Nógrád megyei polgárőrök előtt

Küzdelmes, sok-sok feladattal tűzdelt és járványhelyzettel terhelt esztendőt tudhatnak maguk mögött Nógrád megye polgárőrei. Megérdemlik tehát a kedélyes kikapcsolódást, az önfeledt szórakozást, amelyre most a cserháti dombok között elterülő, a szlovák hagyományaira oly büszke településen, Vanyarcon adatott meg a lehetőség.

H. H.

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

A közösségi tér udvarára betérve elsőként a nógrádkövesdiekkel találkoztunk, akik igencsak megadták a módját a főzőcskének. Az egyik nagy katlanban gulyás rotyogott, a másikban pörkölt gőzölgött, míg a harmadikban a hozzávaló krumplit készítették elő. Velük átellenben a házigazda asszonyok szorgoskodtak, mi mással, mint a községükre annyira jellemző haluskával. Még csak a tészta szaggatásánál jártak ugyan, de elmondták, bent a művelődési házban már akad bőségesen kóstolnivaló, ízlés szerint túróval, káposztával. Nem messze tőlük a balassagyarmati Mikszáth középiskola polgárőr pedagógusai serénykedtek, és a pörkölt kavargatása közben jólesett egy-két korty hűsítő ital.

Mire a seregletben odaértünk a szabadtéri színpadhoz, már kezdődött a Nógrád Megyei Polgárőr Nap hivatalos megnyitója. Elsőként Vanyarc polgármestere, Hrncsjár Mihályné lépett a mikrofonhoz. Rövid köszöntőjében kiemelte, nagy megtiszteltetés, hogy ebben az évben a megyei szervezet éppen az ő településüket választotta a központi ünnepség megtartására, ami egyben annak is jele, hogy a falu polgárőreinek munkáját messzi tájakon elismerik.

Vass Miklós, a megyei polgárőr egyesületek szövetségének elnöke az elmúlt harminc évtized tevékenységét foglalta össze néhány mondatban, hangsúlyozva, hogy a kezdő állomány létszáma mára a tízszeresére gyarapodott, és napjainkban több mint háromezer személy teljesít civil szolgálatot a közrend és a közbiztonság védelmében. Az elnök hozzátette, rendkívül jó az összhang a hivatásos szervekkel, akikkel állandó és szoros az együttműködésük.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szintén a hála hangján szólt, mondván a polgárőrök tevékenységének is köszönhető, hogy az országban Nógrád a legbiztonságosabb megyék közé sorolható.

Balla Mihály országgyűlési képviselő a hazaszeretet példájaként emelte ki a polgárőrök önkéntes szerepvállalását, míg Becsó Zsolt honatya a járványhelyzetben tett erőfeszítéseiket és széles körű segítségnyújtásukat emlegette elismerően.

A beszédeket kitüntetések és díjak átadása követte, majd a szabadtéri színpadon a veresegyházi hastáncos asszonyok bemutatójával megindult a színes műsorok kavalkádja.

Kollégánk a kitüntetettek között

Az Országos Polgárőr Szövetség a mozgalom támogatása elismeréseként a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozata kitüntetést adományozta dr. Gaál Zoltánnak, a NAV Nógrád megyei igazgatójának és Lestyánszki Jánosnak, a cserháthalápi egyesület elnökének. A díj ezüst fokozatát kapta meg Hegedűs Henrik, a Nógrád Megyei Hírlap újságírója, Alapi Ferencné, a sámsonházai egyesület elnöke, illetve Szita Szabina, a héhalmi egyesület gazdasági vezetője. Az érdemkereszt bronz fokozatában részesült Gyetvai Zsolt, a palotási egyesület szolgálatvezetője, Sulyan László a vanyarci és Kelecsényi Tamás, a hollókői egyesület tagja. A megyei szövetség további személyek munkáját ismerte még el tárgyjutalommal és oklevéllel.

 

Címkék#polgárőr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában