bemutató

2021.09.21. 20:49

Korábbi főszerkesztő is szerepelt a Palócföld könyvbemutatóján

Bő harminc évvel ezelőtt Baranyi Ferenc nem számított vendégnek Nógrádban, tekintve, hogy 1984-ben és ’85-ben a megyeszékhelyen szerkesztett Palócföld főszerkesztője volt, s munkája révén értelemszerűen sok időt töltött itt. Annál is inkább, mert korántsem volt olyan fejlett az elektronizáció mint manapság, ráadásul nem is tartoznak kedvencei közé a digitális eszközök. A minap az ünnepi könyvhétre a Balassi Bálint Megyei Könyvtár meghívottjaként érkezett a városba, és könyvbemutatón vett részt költőtársával, Jóna Dáviddal, közös verseskötetük megjelenése alkalmából.

Csongrády Béla

A kötet szerzői: Jóna Dávid (b) és Baranyi Ferenc. Narrátor dr. Gréczi-Zsoldos Enikő

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A rendezvény házigazdája, a vendégek beszélgetőpartnere dr. Gréczi-Zsoldos Enikő egyetemi docens, a Palócföld aktuális – ezt a megbízatását immár 2015 óta végző – főszerkesztője volt. Nem mellesleg ő írta Baranyi Ferenc és Jóna Dávid Gyöngyhalászok című, a 92. könyvhétre a Kossuth Kiadó által megjelentetett könyvének, lírai párbeszédének egyik fülszövegét is. Bevezetőjében úgy fogalmazott, hogy mindkét költő mintegy hazaérkezett a Palócföldet kiadó megyei könyvtárba. Az immár 84. életévét is betöltött Kossuth-díjas Baranyi Ferenc az említett egykori funkciója és számos itteni emberhez kötődő barátsága révén. Az 52 éves Jóna Dávid, az Art’húr elnevezésű alapítvány és kávéház létrehozója, vezetője, illetve folyóirat főszerkesztője pedig rendszeresen publikál a Palócföldben. 2019 őszén egy kor- és pályatársával, Szentjánosi Csabával, a Rákoskeresztúri Református Gyülekezet elhivatott szolgálójával már fellépett a Balassi könyvtár közönsége előtt a Versválaszok című összeállítás okán.

Gréczi-Zsoldos Enikő joggal érdeklődött, hogy miként kezdődött és hogyan alakult szorossá a két, életkorban távoli alkotó – ha úgy tetszik, apa-fiú – viszonya.

A válaszok messziről indultak, minthogy az elsőként megszólaló Baranyi Ferenc jószerivel felvázolta egész pályaképét a nyáregyházi gyermekkortól kezdve, egyetemi tanulmányain, a nyomtatott sajtóban vállalt szerepein és televíziós beosztásain át napjainkig. Természetesen beszélt operarajongásáról is, amely 1990-ben – G. Bizet 19. századi francia zeneszerző műve hatására – a Gyöngyhalász című szonettjét is ihlette.

Nem is csoda, hogy Jóna Dávid éppen neki, Feri bácsinak küldte el azonos című és versformájú, 2019-ben írott versét. Ő nevezte így a mesterként is tisztelt, egykor a Szép versek című évente megjelent antológiában rendszeresen olvasott, s 2008 óta immár Kossuth-díjas Baranyi Ferencet. S ezzel lényegében elkezdődött kettőjük között egy folyamatos, termékeny, verstársi együttműködés. Ennek bizonyítására, és természetesen Gréczi-Zsoldos Enikő kérésére, mindketten olvastak fel az új kötetből egymás gondolataira rímelő, egymást megtermékenyítő verseket, s a hallgatóság érzékelhette mind a hasonlóságokat, mind a természetszerű különbségeket kettőjük költészete, életlátása között. Élvezhették – Gréczi-Zsoldos Enikő találó fogalmazásával élve –, hogy miként formálódnak gyönggyé az életesemények, az élmények, a sérülések, a gyötrő lelki kínok, s hogyan fűzi a két költő koncentrikus héjakból felépülő gyöngyszemeit verskalárissá a két gyöngyhalász.

A 44 verset és választ tartalmazó kötet címlapját – a két szerző fél arcának szerepeltetését – Baranyi Péter, a költő fia fényképeinek felhasználásával Veres Ildikó tervezte. Ugyancsak szellemes a hátsó borító, ahol Baranyi Ferenc előtt egy régi, mechanikus írógép, Jóna Dávid előtt pedig egy korszerű laptop található.

Egy-egy kezdő verssor a két költő Gyöngyhalász című kötetéből

Baranyi Ferenc:

Amíg kitart a levegőd, merülj csak!

Nemcsak sírod – eged lehet a mélység!

Ne bénítson tovább, hogy egyedül vagy

s hallod a tenger súlyos szívverését… Jóna Dávid: Jó kilencven másodperc a víz alatt:

a gyöngy apró fizetsége a mélynek,

átkozottul súlyos titka rátapadt

a minden-tenger sötét legmélyének.

Az előbbi négy sor – s aztán a további tíz – 1990-ben kelt, az utóbbit csaknem harminc esztendővel később, 2019-ben vetette papírra a jóval fiatalabb költő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában