támogatás

2021.09.28. 13:50

Fantasztikus lehetőség nyílik: hatalmas összegre pályázhatnak a nógrádi civil szervezetek is

Soha nem látott mértékű összeg áll rendelkezésre a civil szervezetek támogatására létrehozott Nemzeti Együttműködési Alapban (NEA). Közel 11 milliárd forint az az összeg, amelyre október 4-től pályázhatnak az érintettek. Szűkebb hazánk egyesületei tavaly hatékonyan éltek a lehetőségekkel.

Gulyás Edina

2021.09.15. Civil info a salgótarjáni Megyeháza - Nógrád Megye Közgyűlésének Hivatalában. Szalay- Bobrovniczky Vince Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős helyettes államtitkár

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Szűkebb hazánk az ország második legkisebb megyéje, ennek ellenére sok civil szervezet tevékenykedik. A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai alapján 319 alapítvány és 860 egyesület működik Nógrádban.

– Az elmúlt évben jött létre a Megyei Civil Szolgáltató Központ, salgótarjáni székhellyel, de civil házak működnek Bátonyterenyén és Rétságon is – tájékoztatott dr. Bablena Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke a nemrégiben megtartott országos rendezvénysorozat salgótarjáni állomásán. A következő időszakban jelentős mértékű támogatásra pályázhatnak a civil szervezetek, így egyre szélesebb körben fejthetik ki tevékenységüket.

Az egyesületek és alapítványok számára október 4-én 10 órakor nyílik meg a Nemzeti Együttműködési Alap rendszere, amelyben soha nem látott mértékű, közel 11 milliárd forint áll rendelkezésre, erre pályázhatnak az érintettek. Az elnyert támogatások a tervek szerint következő év márciusában lesznek a szervezetek szám­láján.

– A fenti támogatási formán kívül a Magyar Falu Programban a Falusi és a Városi Civil Alap segítségével is jelentős forrásokhoz jutottak a civilek – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős helyettes államtitkára.

– Nógrád megyében tavaly az országos átlagnál is többen éltek a NEA lehetőségével, több mint 153 millió forint érkezett ezáltal a térségbe. A Falusi Civil Alapból 177 milliós támogatást nyertek el a szervezetek, míg a Városi Civil Alapból 77 millióval részesültek. Így összesen 408 millió forintot könyvelhettek el az elmúlt évben.

Mint mondta, szűkebb hazánk lakosságarányosan országos negyedik helyen áll a fenti összeggel. Ez azt mutatja, hogy az itt működő egyesületek és alapítványok hatékonyan tudják lehívni a rendelkezésre álló forrásokat.

Dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának vezetője elmondta, hogy céljaik szerint minél több szervezetet szeretnének minél nagyobb összegű támogatáshoz juttatni. Ezt jól mutatja, hogy NEA keretösszege a 2014. évi 3,3 milliárd forintról 2022-re közel 11 milliárdra emelkedett. Ezek a forintok a személyi jövedelemadó felajánlható 1 százalékának ténylegesen fel nem ajánlott részéből kerülnek az alapba. A fenti cél érdekében több olyan lépés is történt, ami megkönnyíti a forrásokhoz való hozzájutást.

Az egyszerűsített támogatás összege például 300 ezerről 350 ezer forintra emelkedett, ezt tízből kilenc szervezet megkapja, hiszen már azzal elnyerhető, ha helyesen töltik ki a dokumentumokat. Az egyesületek által gyűjtött adományok után járó normatív kiegészítés pedig ötről 10 százalékra emelkedett.

Több mint hét- milliárd forint volt a bevételük

Szűkebb hazánkban 319 alapítvány és 860 egyesület működik. A Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ munkatársai február óta már a Klapka György tér 4. szám alatt fogadják az ügyfeleket. – Az ország civil szervezeteinek 2,1 százalékát teszik ki az itt tevékenykedő szervezetek – olvasható a Civil Kézikönyvben, amely az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület és a Miniszterelnökség, valamint az egyes megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központok összefogásával jelent meg. Tevékenységi kör szerinti megoszlásuk megfelel az országos átlagnak. A legtöbb szervezet szabadidős, hobbi-, kulturális, sport- és oktatási tevékenységet folytat. Jelentős csoportot képeznek a településfejlesztési, a szociális és közbiztonsági céllal működő szervezetek. A megyei civil szektor összes éves bevétele 7,6 milliárd forint. Ennek közel fele állami, önkormányzati támogatásból származik. A megye szinte valamennyi településén működik sport-, polgárőr- vagy tűzoltószervezet, az intézményekhez kötődő alapítvány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában