iskolakezdés

2021.09.01. 14:37

Az új tanévvel új korszak kezdődik a bátonyi középiskola életében

Szeptember elseje nem csak az új tanév kezdetét jelenti idén a bátonyterenyei a Fáy András Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjainak, hanem egy új korszak nyitányát is. Az intézmény ugyanis a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. fenntartása alá került. Mindezt Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója jelentette be szerdán az ünnepélyes tanévnyitón.

Gulyás Edina

Mint mondta, a bátonyterenyei iskola és a pécsi székhelyű Gandhi Gimnázium partnersége példaértékű lehet. Utóbbi intézmény 27 éve alakult azzal a céllal, hogy a hátrányos helyzetű diákoknak biztos szakmát, ezáltal megélhetést adjon. Az új fenntartó Nógrád megyében is intézményfejlesztésbe kezd, ami a kollégium korszerűsítését, a férőhelyek bővítését jelenti. Mindezen túl a pedagógiai módszer fejlesztését is célul tűzték ki. A Gandhi-modell megvalósításával egy hatékonyabb oktatást vezetnek majd be.

– Nem pusztán az oktatás megreformálásáról van szó, több lehetőséget szeretnénk itt Bátonyterenyén biztosítani annak érdekében, hogy a hátrányos helyzet, az anyagi nehézségek ne álljanak a tanulás útjába – fogalmazott a főigazgató.

Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy egy álom valósulhat meg azzal, hogy a két iskola közös fenntartás alá került.

Mint mondta, mindkét intézményben tanulnak roma fiatalok, azonban olyan lehetőségeket kell teremteni a gyerekeknek, hogy átéljék és továbbadják az összetartozás értékét. Az a cél, hogy bármilyen nemzetiségű is valaki, büszke legyen arra, hogy magyar.

– Erős akarattal, hittel bármilyen mélységből ki lehet törni, a hátrány előnnyé kovácsolható. Hozzátok meg azt a döntést, hogy éltek az iskola adta lehetőségekkel, a jövőtök érdekében – hangsúlyozta Oláh Gergő énekes. Az ünnepségen Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere is köszöntötte az egybegyűlteket, végül Dániel László, az intézmény igazgatója hivatalosan is megnyitotta az új tanévet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában