veszélyes szemét

2021.09.02. 07:30

Odafigyelünk a kukák tartalmára: a nógrádi lakosság is egyre tudatosabban szelektál

Növekszik a veszélyes hulladékok mennyisége megyénk keleti részén, amit a környezettudatos magatartás okoz. Egyre többen adják le ugyanis a VGÜ Nonprofit Kft. telephelyén az olyan szemetet, amit nem tudnak a hagyományos háztartási kacatokkal együtt elszállíttatni és a lomtalanításkor sem lehet kihelyezni az ingatlan elé.

Fodor Orsolya

A veszélyes lomokat leadják a telephelyen

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Nagy László, a VGÜ Nonprofit kft. műszaki igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy a veszélyes hulladékok mennyisége évről évre növekszik a céghez tartozó településeken. Vélhetően az egyre környezettudatosabb magatartási formák terjedésének következtében mutatnak növekvő tendenciát a számok. A tervezett lomtalanítások alkalmával nem gyűjtik a veszélyes hulladéknak számító szemetet.

– Kifejezetten kérni szoktuk, hogy a lomok közé ne keverjenek olyasmit a lakosok, ami káros hatással lehet a környezetre, ugyanis másképp kell kezelni azokat az anyagokat – mondta a szakember.

Hangsúlyozta: lehetőség van a hulladékudvarban ingyenesen elhelyezni a veszélyesnek számító szemetet évi száz kilogramm mennyiségig. Ehhez személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges. Ezzel bizonyíthatja mindenki, hogy a közszolgáltatás ellátási területén lakik és így jogosult leadni például az azbeszttartalmú palákat, a festékes és vegyszeres dobozokat, a gyógyszermaradékokat, a használt sütőolajat, a fénycsöveket, vagy az elektromos és elektronikai berendezéseket. Az elhasznált gumiabroncsokból pedig évente nyolc darabot vesznek át anélkül, hogy költséget számolnának fel érte.

– Ezeknek a hulladékoknak az ártalmatlanítása speciálisan erre a célra létrehozott veszélyeshulladék-lerakókban, vagy -égetőkben történik. A hulladékudvarokban csak átmeneti tárolásra van lehetőségünk – fejtette ki Nagy László.

A VGÜ Kft. még ingyenesen átveszi a zöldhulladékot és a veszélyesnek nem minősülő, háztartásban keletkezett szemetet is, ezer-ezer kilogramm éves súlyhatárig. A cég a települések önkormányzataival együttműködve évente egy alkalommal lomtalanítást is végez a közszolgáltatást igénybe vevők részére. Háztartásonként egy köbméter lomot szállít el térítésmentesen.

– Ki lehet tenni a nagy darabos hulladékot, ami nem fér bele a szabványos kukába. Ilyen például az ágybetét, a bútordarab, a kerékpár, a szőnyeg és a gyerekjátékok – részletezte Nagy László.

Mint mondta, az elektromos berendezéseket nem viszik el, éppúgy, mint az építési törmeléket, vagy az azbeszttartalmú palát.

– Kollégáink az önkormányzatokkal előre egyeztetett napon 6 és 14 óra között bármikor érkezhetnek. A kirakott lomok mennyiségétől függően a rendszeres hulladékszállítást végző gépjármű haladási sebessége eltérhet a megszokottól. Reggel 6 óra előtt a biztonság kedvéért ki kell helyezni a feleslegessé vált holmikat az ingatlan elé, mert a munkások nem léphetnek be a magánterületre – hívta fel a figyelmet Nagy László.

A felújítások, vagy építkezések során elkerülhetetlen, hogy sitt keletkezzen. Ilyenkor a konténeres hulladékszállítás lehet a megoldás. Ez a szolgáltatás térítésköteles, ennek megfelelően több alkalommal is igénybe vehető. Nem szabad a folyamatosan keletkező háztartási hulladékokat sem kihelyezni a lomtalanítások alkalmával, ami idén még tizenhét településen várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában