mozgásban

2021.09.09. 16:11

A felzárkóztatás jegyében hívták sportolni a fiatalokat Karancsságon

Hagyományteremtő szándékkal szerveztek csütörtökön Karancsságon focitornát, amelynek serlege évről évre vándorol majd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által koordinált Felzárkózó Települések Programban részt vevő Nógrád megyei településeken. A több mint négyszáz gyereket megmozgató sportnap díszvendége Gera Zoltán magyar válogatott labdarúgó volt.

G. E.

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Gyermek- és sportnapot tartottak csütörtökön Karancsáson, amelyre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felzárkózó Települések Programjának (FeTe) tizenöt Nógrád megyei községéből érkeztek a diákok.

– A programban helyi felmérés, úgynevezett diagnózis alapján derül ki, hogy melyek az adott településen jellemző és megoldásra váró problémák. Ugyanezzel a módszerrel vizsgáljuk meg, hogy a helyi gyermekek mely sportágat szeretnék űzni – fogalmazott Berki Judit, a Máltai Szeretetszolgálat megyei koordinátora. – Célunk, hogy a különböző tevékenységekbe bevonva közelebb hozzuk egymáshoz a diákokat. A sport által ugyanis megtanulják a szabálykövetést, az együttműködést, a sportszerűséget és összetartó közösségek szerveződhetnek.

A focitornát karate- és erőnléti bemutató is színesítette, továbbá az asztalitenisz szabályaiba is betekintést kaptak a jelenlévők. Egyedülálló módon első alkalommal gyűltek össze az ország minden pontjáról a különböző szervezetek által működtetett játszóbuszok. Ezek munkatársai különféle ügyességi és társasjátékokkal várták a programon résztvevő gyermekeket, de rendőrségi és katasztrófavédelmi bemutató is volt. A napot tovább színesítette, hogy a bátonyterenyei, a szécsényi és a salgótarjáni járásban működő gyermekesély-programok munkatársai is különféle kézműves tevékenységekkel készültek.

A színes és jó hangulatú rendezvény fő szervezője a FeTe programot Karancsságon irányító Hit Gyülekezete Roma Missziós Hálózat volt. Az egész napos focitorna végén nem csak a dobogósokat és a legjobb játékosokat, hanem a közönség által megszavazott legsportszerűbb csapatot is díjazták. Az esemény díszvendége és díjátadója a 97-szeres válogatott, jelenleg az U21-es válogatottat irányító Gera Zoltán volt.

 

Motivációt adnak a sportsikerek

Maka István, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat sportszakterületi vezetője a focitornán elmondta: a Felzárkózó Települések Program községeiben élő gyermekek körében a labdarúgás a legnépszerűbb sportág. A felmérések azonban azt igazolják, hogy az asztalitenisz és a különböző küzdősportok, a boksz és a karate is érdeklik a diákokat.

– A heti több alkalommal megtartott edzések rendszerességre nevelnek. A közösen végzett tevékenységek pedig egymás elfogadására, a jó együttműködésre ösztönzik a gyerekeket. Ebben látjuk az integráció megvalósulását – fogalmazott Maka István. Arról is beszámolt, hogy nagyszerű motivációt jelentenek a sportban elért sikerek. Mint mondta, a tehetséges diákoknak karrierépítésre, ezáltal a hátrányos helyzetből való kiemelkedésre is jó lehetőség a sport. Még csak az út elején járnak, a program segítségével most rakják le az alapokat, amelyet folyamatosan építenek majd tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában